Történelemportál

Nádasdy Történelmi Fesztivál Sárváron

Rovatok: Hagyomány

A három részre szakadt török kori Magyarországot eleveníti fel a Nádasdy Történelmi Fesztivál, amelyet július 16-17-18-án rendeznek meg Sárváron.

Az első nap programjai a Magyar Királyság mindennapjait idézik fel játékos és látványos formában, mesemondókkal, vásári mutatványosokkal, kézművesekkel és végvári vitézekkel, de a forgatagban természetesen megtaláljuk az országban már egyre erősödő jelenlétű oszmán csapatokat is — ismertette közleményében Takács Viktor, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke, a fesztivál főszervezője.

Nádasdy Történelmi Fesztivál (fotó: vaskarika.hu)

A második nap, a Magyar Virtus Napja látványos felvonulással kezdődik, melyen több mint kétszáz korhű viseletű és fegyverzetű hagyományőrző vesz részt. A fesztiválprogram gerincét képező török kori hagyományőrzés, illetve a Vivát Huszár kísérőrendezvény szerepel a folytatásban: a 16. századi török és magyar csapatok látványos csatája, valamint a szabadságharc és kiegyezés korát megjelenítő ügyességi lovasverseny a Nádasdy-vár parkjában ingyenesen látogatható. Eközben a külső várban kézművesvásár, a magyar és török csapatok hagyományos tábora és a Villa Maecenae várja a látogatókat, a belső vár udvarán felállított nagyszínpadon pedig egymást váltják a különböző autentikus előadások, koncertek és gyermekprogramok.

A harmadik tematikus napon a török hódoltság mindennapjainak forgatagában találja magát a fesztiválozó közönség, a Nádasdy-vár és Sárvár mezőváros utcáit fosztogató oszmán csapatok járják. A délelőtti órákra beszedik az adót, amit a „porta” rótt ki a hódoltság népére: a rablott marhák, jószágok és a janicsárnak szánt gyermekek csak Nádasdy Ferenctől remélhetik szabadulásukat. A fekete bég csapatai a délelőtti ostromjáték során megkísérlik feltartóztatni a túlerőben lévő oszmán csapatot. Az oszmán uralom kellemesebb oldalából ad ízelítőt a hatvan hastáncos, a történelmi rendezvénysorozat kísérőrendezvényeként megrendezésre kerülő Orient Mirage Hastáncfesztivál keretében.

honlap: nadasdyfesztival.hu
email: info [kukac] nadasdyfesztival.hu
twitter: @Nadasdy2010

Báró Nádasdy Ferenc (1555–1604) magyar főnemes, hadvezér, Vas vármegye főispánja, a fekete bég “sereget tartott a maga zsoldján, amely sűrűn csapott át a török végekre fejeket szedni. A száguldozásokat Nádasdy uram maga vezette, és ahol a hadizászlóit meghordozta, ott ámulatot keltett a mindent mérő vitézségével, és rémületet a kegyetlenségével. És bár a mezei munka (portyázás) volt az úri kedvtelése, ezért sok más mesterségben is jeleskedett. Szerette a lantosokat és a képírókat, csuda tulipánokat és óriás barackokat növesztett kertjében, idegen nyelveket tanult, külhoni tudósokkal levelezgetett, aranyon vásárolta a szép könyveket, és Sárváron könyvsajtót tartott. Az urasága dúsabb volt a bécsi királyénál” — írta Herczeg Ferenc Nádasdyról.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!