Történelemportál

Dobó kapitány digitalizált változatban is megvédi Eger várát

Rovatok: Kiadvány

Felújított változatban jelent meg DVD-n a Magyar Nemzeti Filmarchívum kiadásában az Egri csillagok. Az archívum Gárdonyi Géza népszerű történelmi regényének klasszikus adaptációján kívül további megjelenéseket is tervez.

A korábban az állami filmtársaságok tulajdonában lévő, a nemzeti filmvagyonba tartozó mintegy 1630 filmhez kötődő szerzői vagyoni és felhasználási, valamint a negatív kópia feletti tulajdonosi jogok 2009 decemberében kerültek véglegesen a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz. Ez a döntés tette lehetővé, hogy a régi magyar filmek restaurált kópiáról digitalizált változatban jelenhessenek meg DVD-n.

Dobó István szerepében Sinkovits Imre

A DVD-megjelenések nagy előnye, hogy mivel felújított, nem karcos kópiáról készültek, a korábbinál sokkal jobb képminőségben, „bíborszín”-effektus nélkül kerülhetnek a nézők elé. Az archívum rendelkezik azokkal a kellékanyagokkal is (werkfilm, fotók, híradórészletek, muszteranyagok), amelyeket extraként a korongokra tudnak tenni.

Az eddigi megjelenéseken kívül a szervezet a későbbiekben is folytatja a hiánypótlást. Hamarosan újabb kosztümös kedvencet dobnak piacra, ugyanis jön Jókai Mór Az aranyemberének adaptációja. Ennek a kiadásnak a feljavított képminőségen kívül az lesz a különlegessége, hogy a duplalemezes DVD-n három film is helyet kap. A korongon rajta lesz az 1918-as, Korda Sándor rendezte némafilm, az 1936-os, Gaál Béla rendezése Csortos Gyulával és Mezey Máriával a főszerepben, és a közkedvelt, Gertler Viktor-féle 1962-es feldolgozás is.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!