Történelemportál

Újjáépítik a szécsényi vár bástyáját

Rovatok: Műemlék

Bástyát épít a régészeti feltárást követően a Tűztoronnyal szemközti üres telken Szécsény önkormányzata. A felújítandó várfalhoz kapcsolódó téglaépület a középkori városmag rekonstrukciójának része — írja a Nógrád Megyei Hírlap.

a szécsényi vár

a szécsényi vár

A vár a település központjában található. Az erődítmény egykor az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel.

Napjainkban már nem sok minden emlékeztet a hajdani erődítményre. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkal erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.

A nógrádi kisváros csaknem egymilliárd forint uniós támogatásból építi át a városközpontját: a városháza felújításával augusztusra végeznek, ekkor indul a Szent Erzsébet-tér rendezése. Szécsényben az idén felújítják a történelmi városmagban lévő városi művelődési központot, s új helyre költöztetik a városi könyvtárt is. Az épület-átalakításokkal, a városközpont teljes rekonstrukciójával várhatóan a jövő év tavaszán végeznek.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!