Történelemportál

Tönkretette a várfalat a kezelő cég Barcarozsnyón

Rovatok: Műemlék

Újabb műszaki vizsgálatokat végeznek a szakemberek a barcarozsnyói várban, hogy megállapítsák: a nyári turistaidény végén meg lehet-e nyitni a létesítményt a látogatók előtt. A Brassó megyei parasztvárat szeptemberben azért zárták be a nagyközönség előtt, mert leomlott az egyik erkély.

a barcarozsnyói vár

A lezuhanó balkon magával rántotta a fal egy részét. Idén áprilisban leomlott a vár egyik támfala is. Bár néhány turista a helyszínen tartózkodott, a balesetben szerencsére senki sem sérült meg. Adrian Veştea polgármester szerint a vizsgálatokat végző marosvásárhelyi cég több omlásveszélyes helyet is azonosított, jelenleg azt vizsgálják, el tudják-e keríteni ezeket a részeket. A szakemberek szerint a múlt évi szeptemberi incidensre azért került sor, mert a vár korábbi üzemeltetője, egy külföldi cég több engedély nélküli beavatkozást is végrehajtott a középkori erődítményen.

Vestea szerint a várat 2000 és 2007 között kezelő Drumuri Publicitare kereskedelmi társaság nem készített felmérést és projektet a leomlott erkély helyreállítására vonatkozóan. Hasonló incidensre került sor a rozsnyói várban tavaly márciusban is, amikor a régi várfal omlott be két helyen.

Akkor Adrian Veştea polgármester azt nyilatkozta, hogy a vár és a cég által elkövetett „rongálások” ügyében az Európai Parlamenthez fordulnak. A polgármesteri hivatal egyébként perben áll a céggel, amelyet azzal vádol, hogy nem tartotta be a partnerségi szerződést.

A vár Erdély legnagyobb parasztvára. Mai formájában a város szász lakossága építette ki a 15. században és Báthori Gábor 1612-es ostroma után. Ha sereg közeledett, a rozsnyóiak felköltöztek a vár falai mögött fölhúzott lakóépületekbe és itt, mintegy ideiglenes faluban várták ki a veszély elvonulását. Falai átlagosan öt méteres vastagságúak. A várudvaron lévő 146 méter mély kutat 1623 és 40 között állítólag két török hadifogollyal fúratták ki, miután a vízutánpótlás korábbi, ciszternás megoldása Báthori Gábor ostrománál kudarcot vallott. A felső várban 1650-ben épült a 2000-es években újjáépülő kápolna. 1718-ban a vár leégett, 1802-ben földrengés rongálta meg. Ezután építették az alsó várban ma látható épületeket. Sonkát és szalonnát tároltak benne. Utoljára 1848-ban használták a város polgárai védelmi célra, amikor ide menekültek Bem serege elől.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!