Történelemportál

Se nyáj, se pásztor: pusztuló templomok Baranyában

Rovatok: Műemlék

Talán nincs is elszomorítóbb látvány egy viharoktól megtépázott templomtoronynál, ahol a lemezborítás nagy részét már elhordta a szél. A tető is foghíjas már, az eső a födémet áztatja, ami idővel beszakad, az oldalfalakon a szél sodorta magokból fák nőnek, és lassan minden az enyészeté lesz. A pécsi egyházmegyében is láthat ilyet az utazó, bár itt is tőlük telhetően mindent megtesznek az őseink által ránk hagyott örökség megőrzéséért.

a tevel-kovácsi műemlék templom teteje bő évtizede omlott be (fotó: műemlékem.hu, Balogh János)

Az egyházmegye főépítésze 408 egyházi létesítmény gazdája is egyben. Ezek közül 267 műemlék épületet tart számon a területén. Kóbor Miklós a pusztulás okait az 1945-ös változásokkal és a vidék elnéptelenedésével magyarázta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunizmus magyarországi térnyerése előtt nem okozott problémát az adott közösségnek vagy az egyházmegyének az, hogy szakrális épületeit karbantartsa, állagukat megőrizze. Nem kellett erre állami forrásokat fordítani, az egyháznak csak a birtokaiból volt annyi jövedelme, hogy ezt a feladatot megoldja.

Se nyáj, se pásztor

A „pásztor” elüldözése a nyáj szétszéledésével is járt, de a vidék, a baranyai falvak elnéptelenedésének prózaibb okai is vannak. Kóbor Miklós a mezőgazdaság szerkezetének megváltozásában látja a települések elnéptelenedésének vagy éppen a népességük lecserélődésének okát. Persze a pásztorok is hiányoznak, tud olyan plébánosról is, akinek 15 faluja van az egyházmegyében. A 15 falu akár 15 templomot is jelenthet, állapotukról folyamatosan kapja a jelentéseket. Ha gond van, azonnal a helyszínre indul statikus barátjával, aki díjazás nélkül dolgozik évtizedek óta mellette. A munka folyamatos, a főépítész szerint Mayer Mihály 20 éves püspöksége alatt évente 4-5 templom újult meg az egyházmegyében.

Hosszasan sorolja az előttük álló feladatokat. Legfrissebb esetként a helesfai templom falának baját említi, amely a sok eső miatt múlt vasárnap, éppen a szentmise alatt repedt meg hatalmas robajjal. Iregszemcse és Szakály gondjai mellett Diósberényt említi, ahol a templom tornya kezdett „önálló életet élni”. Vagy Tevelt, ahol a 80 éves palatető „adta meg magát”. Itt még a tetőcserén túl az is sok pénzbe kerül majd, hogy a leszedett palát mint veszélyes hulladékot az erre kijelölt tárolóhelyre kell szállítani. Nagy gondot okoz a vizesedés is, amit egy új, szivárgórendszeres eljárással próbálnak orvosolni. Mindemellett meg kell küzdeni a hivatalokkal is, legutóbb az történt, hogy a hegyhátmaróti vályogtemplom helyett akartak újat építeni, de a regionális közigazgatási hivatal az utolsó pillanatban visszavonta az építési engedélyt, az eredeti helyreállítására kötelezve őket.

Még a székesegyházra sem telik

A főépítész szerint is a legfőbb probléma a pénzhiány, de nem csak a kis templomokra nem jut, a pécsi székesegyház negyedik tornyának felújítását sem tudják megoldani, egyszerűen nincs rá 180-200 milliójuk. Mindemellett legalább 40 templom igényelne sürgős beavatkozást, de Kóbor Miklós csak egy olyan Isten házát tudott mondani kérdésünkre, melyet teljesen a sorsára hagytak. A tevelkovácsi műemlék templomban a hívek elfogytával már 30 éve nem miséznek, míg a tető a helyén volt, szénapajtának is használták. Végül úgy döntöttek, hogy elbontják, csak a tornyot hagyják meg, de most úgy áll a dolog, hogy a teljes helyreállításra kötelezik őket, ami legalább 70 milliós terhet jelentene. A főépítész az állagromlás kapcsán elsősorban a tetők és a toronysisakok borításának pusztulását említette. Ha ez utóbbiak bádog- vagy rézborítását kikezdi a természet, akkor az építmény faszerkezete is hamar tönkremegy.

Szervezetten fosztogatnak

A tolvajok nem sok mozdíthatót találnak ezekben az elhagyott épületekben – mondta el kérdésünkre a főépítész. A „pasztorális okokból” feladott templomokat kiürítik, még a padokat is megpróbálják biztonságba helyezni, nehogy tűzifaként végezzék. Nagyobb gondot okoz a működő templomok fosztogatása, ami Kóbor Miklós szerint is szervezetten történik. A hozzáértők által kinézett, felbérelt rablók által ellopott értékes, XV. századi szobrok gyorsan a határokon túlra kerülnek, a hatóságok már csak bottal üthetik a nyomukat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!