Történelemportál

56-os és világháborús képek kerültek elő Kaposváron

Rovatok: Kordokumentum

Egy régi tejesüveget fordított ki egy munkagép az Együd Művelődési Központ építkezésén. A képek legalább ötven éve rejtették a titkot, ugyanis az látszik rajtuk, hogy kik vettek részt a kaposvári ötvenhatos eseményekben.

Kaposvár, 1956 (forrás: kapos.hu)

Kaposvár, 1956 (forrás: kapos.hu)

Az Együd Árpád Művelődési Központ bontása közben egy munkagép kifordított egy korábban föld alatt lévő lépcső alatti régi tejesüveget. Az összetört üvegből fotók és egy negatív szóródtak szét. A fényképekről a kaposvári könyvtárban azonnal megállapították, hogy az 1956. október 30-i nagygyűlésen készültek, illetve egy részük nagy valószínűséggel a második világháború idején. A fotós személyét homály fedi, képeit azért rejthette el, mert a forradalom leverése után a hatóságok minden felvételt kerestek, hogy azon résztvevőket tudjanak azonosítani. A KaposPont szerint nincs más képi emlék, amely színesben őrizte volna meg az 56-os kaposvári eseményeket.

A kaposvári könyvtár azt kéri, hogy aki tud valamit a fotósról, vagy a képeken szereplők közül bárkit felismer, az írjon az info [kukac] kapos.hu email címre.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!