Történelemportál

Trianonra emlékezik a România Liberă napilap

Rovatok: Tallózó

Miért veszítette el Magyarország területének kétharmadát és lakosságának a felét? — ezzel a címmel emlékezik meg Trianonról a România Liberă című román napilap online kiadása, a The Budapest Times írásának felhasználásával. Az a tény, hogy Magyarország elveszített egy óriási területet és polgárainak a felét, sokkoló, és ennek a sokknak a hatásai a mai napig érződnek, írják a cikkben.

Magyar szempontból érthető a fájdalom Trianon után, kommentálja a napilap, és hozzáteszi: vajon mit érzett a másik hétmillió, aki többségiként ébredt fel egy másik országban? Az ő megkönnyebbülésük és örömük is érthető, írják.

Egy trianoni kompromisszum mindenkinek hasznosabb lett volna, olvasható a cikk végén. Mind Magyarországnak, mind a környező államoknak csak nyernivalója lett volna egy kompromisszumos megoldásból, noha nem annyit, amennyit mindenik állam ultranacionalistái szerettek volna. De nem így történt. Egyesek az utódállamok mohóságáról beszélnek. Emellett a népi emlékezetben megmaradt a győztesek diktatórikus magatartása is, a végeredmény a lehető legrosszabb lett Magyarország számára, írja a România Liberă.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!