Történelemportál

Végre! Előkerült egy megyei ÁVH-s lista

Rovatok: Kordokumentum

A szegedi MÉH telepről került elő a Csongrád megyei ÁVH dolgozóinak listája. Az agyagnak felbecsülhetetlen értéket ad, hogy az ilyen listák 1956-ban jórészt megsemmisültek. A szegedkurir.hu birtokába került számos állambiztonsági irat, így Csongrád megye ÁVH dolgozóinak listája is, amit a jövőben folyamatosan publikálni fog.

ÁVH

Az Államvédelmi Hatóság a rendőrség 1945-ben életre hívott Politikai Rendészeti Osztályából (1946 októberétől Államvédelmi Osztály, ÁVO) jött létre 1948 szeptemberében. A testület 1950-től a Belügyminisztériumtól független, teljesen önálló szervezeti egységként működött. Az ÁVH 1956 októberéig terrorizálta a lakosságot, utána felszámolták, középvezetői, illetve legénysége azonban más posztokon tovább szolgálta a pártállamot. Az intelligensebbnek tartott tiszteket “kultúrvonalra” helyezték át. Így lett Kardos György alezredesből a Magvető Kiadó igazgatója, Komlós János századosból a Mikroszkóp Színpad direktora, vagy Berkesi András őrnagyból a rendszer kegyelte krimiíró. A forradalom vérbefojtása után igyekeztek mindent megtenni, hogy a volt államvédelmisek kínos múltjára minél kevesebb dokumentum emlékeztessen, így megsemmisítették az egyes megyei ÁVH-k állománylistáit is.

Csongrád megyében azonban valaki meglehetősen felületesen járhatott el, mivel a lista fennmaradt — igaz, a megyei rendőrkapitányság irattárában pihent egészen 1989-ig. Ekkor állítólag két páncélszekrényben számos más szigorúan titkos irattal egyetemben a szegedi MÉH telepre szállították. A kulcs nélküli szekrényeket évekkel később megvásárolta valaki és felnyittatta, a benne talált rendívül értékes anyagokat pedig eljuttatta a szegedkurir.hu szerkesztőségébe. A listán megtalálható — a vezetőktől egészen a gépírókig — mindenki, aki a Csongrád megyei ÁVH dolgozója volt, feltüntették az illető nevét, rangját, születési évét, anyja nevét és beosztását is.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!