Történelemportál

Kőgyűjtés a csobánci vár falainál

Rovatok: Műemlék

Csobánc vára, a valaha volt híres Gyulaffy-erősség, török kori végvár napjainkra siralmas állapotba jutott, és megmentése sürgős tennivalókat kíván. E cél érdekében hozta létre a Csobánc Váráért Alapítvány — évente akár több alkalommal is meghirdetett — népszerű programját, a csobánci kőgyűjtő hétvégét.

a csobánci várrom

a csobánci várrom

A vár megújulását és a feltárási munkálatok felgyorsítását szolgálja a Csobánci vár új honlapja. A weboldal célja, hogy a Gyulaffy család tulajdonaként épült csobánci vár, később török kori végvár, majd a Rákóczi-szabadságharc idején kuruc erősség hiteles történetének megőrzését támogassa, és katonai hagyományait megőrizze. Az 1700-as évek eleje óta pusztuló vár romjainak feltárását hivatott támogatni a Csobánc Váráért Alapítvány munkája. Az alapítvány keretein belül működő Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium, valamint a Gyulakesziben, Gyula Vezér Lovas-birodalmában minden évben megrendezésre kerülő Gyulaffy Napok Csobáncért rendezvény is a nagy múltú vár emlékének megőrzését és hagyományainak fenntartását szolgálják.

A Csobánc Váráért Alapítvány évente 3-4 alkalommal kőgyűjtési munkálatokat végez régész felügyelete mellett. Ennek lényege, hogy a leomlott, földes köveket összegyűjtik, majd elkülönítve a külső várfal mellett felhalmozzák. Esetleges faragott köveket, kisebb cserépdarabokat későbbi kiállításokhoz, várfelújításhoz a régész leltárba veszi, megőrzi. Az alapítvány csak a várfal külső részén végez kőgyűjtést, az összegyűjtött kövekből később a fal rekonstrukciós munkálatait végezik majd el.

2007 óta a vár belsejében is rendszeresen zajlik régészeti feltárás szakemberekkel, amelynek vezetője Koppány András régész. A várban nyaranta régészeti táborok megrendezését tervezik, és várják az érdeklődőket.

A Csobánc Váráért Alapítvány az elmúlt évek sikerére alapozva újra meghirdeti a Csobánci Kőgyűjtő Hétvégét. Várnak minden várbarátot, önzetlen műemlékrajongót és társaságot szerető kalandvágyót, ha hozzá szeretne járulni Csobánc várának újjászületéséhez.

találkozó időpontja: 2010. április 24. és 25. 8:00
találkozó helyszíne: Gyulakeszi, a templom előtt
további információk: csobancvar.hu

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!