Történelemportál

2015-ig újjászületik a nagyváradi vár

Rovatok: Műemlék

A tervezettnél gyorsabban halad a nagyváradi vár restaurálása, a kivitelezők jelenleg a kenyérmúzeum és a céhek utcájának kialakításán dolgoznak — derült ki a tegnapi helyszíni terepszemlén. A helyreállítási munkálatok egy hónappal ezelőtt kezdődtek el. A restaurálás első, 2010 és 2015 között zajló szakaszában a középkori erődítmény 8 épületszárnya, összesen 190 helyiség újul meg. A projektet a Regionális Operatív Programok révén finanszírozzák, összértéke 36 millió 780 ezer lej (2 milliárd 350 millió forint).

A vár makettja

A vár makettje

A kivitelezők, a Constructorul Sălard, illetve két magyarországi cég, a Korintosz Kft. és a Lodzsa Kft. március 15-én vették birtokba a területet. Az első szakaszban három épület felújítása szerepel: az első, a H betűvel jelzett épületben eredetileg is pékség működött, a tervek szerint, ha elkészül, kenyérmúzeum nyílik benne, ahol hagyományos módszerekkel készülnek a péksütemények, amelyeket meg is lehet majd kóstolni.

Az elmúlt hónapban a vártnál gyorsabban sikerült haladni az itteni munkával — mondta Dumitru Sim projektvezető, csak a tetőszerkezet restaurálásánál akadtak gondjaik, mert a nedves időjárás jobban igénybe veszi a több száz éves fagerendákat most, hogy a burkolatot eltávolították róla. A G betűvel jelzett épülettestben a vár adminisztrációs központját hozzák létre.

A K szárny valójában a céhek utcájának egyik oldala. Itt a tervek szerint hagyományos középkori mesterségeket bemutató műhelyek lesznek. A projektvezető azt mondja, itt egy kicsit megakadtak, mert a vár keleti kapujánál az árok fölött vezető híd olyan rossz állapotban van, hogy a kivitelező kénytelen kerülő utat építeni, hogy a munkagépek bejuthassanak az építkezési területre. Innen egyelőre csak az évszázadok alatt összegyűlt vízhordalékot és földet sikerült elvinni, illetve a tetőre nőtt vegetációt eltávolítani.

A munkálatokkal párhuzamosan folynak a régészeti feltárások, de csak azokon a helyszíneken, ahol a kivitelezőnek le kell ásnia. Számos középkori és reneszánsz emléket, gótikus faldíszeket és kerámiákat találtak már, illetve csontvázakat is, hiszen a várban sokan temetkeztek. Emellett dolgozni kell az épülettestek közötti utakon, hogy a most kezelésbe vett területekre bevezethessék a közműszolgáltatást.

A kommunista uralom évtizedeiben a román hatóságok mindent elkövettek annak érdekében, hogy a magyar múltra utaló emlékeket megsemmisítsék, így lett az enyészet martalékává a vár is. A pusztulásra ítélt vár elé magas tömbházakat emeltek, hogy az érdeklődők és kíváncsi szemek elől elrejtsék. Az elhanyagolt, romos erődítmény udvarán az utóbbi években építkezési hulladékhalmok éktelenkedtek, gaz és kóbor kutyák hada várta az látogatókat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!