Történelemportál

Kiállítják Komáromban Klapka katonáit

Rovatok: Kiállítás

Arcokat kap a történelem: március 12-én nyílik meg a komáromi Klapka György Múzeumban a Klapka-légió tisztjeiről készült fotók tárlata. Az 1866-os katonai felvonulás tulajdonképp a szabadságharc utolsó — csata nélkül véget ért — hadjárata volt. A műemlékem.hu cikke.

Klapka-légió„A fényképeket az augusztusi hadjárat emlékére készítették, s egymásnak dedikálták a légió tisztjei” — mondta el a műemlékem.hu-nak Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum muzeológusa, aki korábban kutatta és könyvben feldolgozta a fényképanyagot. Hozzátette: a Máday Norbert magángyűjteményéből származó fotók páratlan kincset jelentenek, hisz ugyan a Nemzeti Múzeumnak is vannak a légió tisztjeit ábrázoló képei, azonban olyan sokaságban nem maradtak fenn, mint a kiállításon bemutatott darabok, amelyeket egyébként Grisza Ágoston őrnagynak dedikáltak a bajtársai.

A Klapka-légió megalakulása, majd vértelen magyarországi hadjárata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó katonai akciója volt. Az emigrációba kényszerült magyarok a XIX. század ötvenes-hatvanas éveiben folyamatosan figyelemmel kísérték az európai politikát, hátha lehetőség adódik a magyar függetlenség kivívására. Bekapcsolódtak az olasz nemzeti mozgalmakba is: 1859. júliusában alakult meg a piemonti magyar légió, amelynek parancsnoka (szeptemberi feloszlatásáig) Klapka György volt. 1860-ban a Giuseppe Garibaldii mellett harcoló magyarokból megalakították Türr István vezetésével az olaszországi magyar légiót, amely később az olasz hadsereg állományába került.

Klapka-légió1866-ban újabb vélt lehetőség kínálkozott a magyar függetlenség kivívására. A porosz–osztrák háborúban Otto von Bismarck porosz miniszterelnök, későbbi kancellár megnyerte szövetségesének az emigráció tagjait, és megszervezték a poroszországi magyar (később Klapkáról elnevezett) légiót. Csaknem ezerötszáz vörössipkás magyar hadfi csatlakozott a július 26-án megalakult hadtesthez. Ám elkéstek: ekkorra ugyanis a július 3-i Königrätzi csatával lényegében véget ért a porosz–osztrák háború.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!