Történelemportál

Megemlékezés Madéfalván

Rovatok: Emlékezet

Mintegy 250-en emlékeztek meg csütörtökön a madéfalvi veszedelem áldozatairól. Az osztrák csapatok által 246 éve kivégzett székely hősök emléke előtt többek között helyi és megyei elöljárók, parlamenti képviselők tisztelegtek, de a rendezvényen egy csángó csoport is részt vett, az ő őseik annak idején az osztrák pusztítás elől menekültek Moldvába.

a madéfalvi emlékhely

a madéfalvi emlékhely

Az emlékezők koszorúkat helyeztek el a 200 kivégzett székelynek emléket állító Siculicidium-emlékmű előtt. Az 1764-ben történt esemény fontosságáról Szentes Csaba polgármester és Korodi Attila parlamenti képviselő beszélt.

Az elöljáró rámutatott: a hősök akarata és szolidaritása példa kell hogy legyen a mai székelyek számára, ezért meg kell őrizniük hitüket, szabadságukat és nyelvüket. „Bár a történelem során számos, a székelység megsemmisítésére irányuló törekvés létezett, mi soha nem panaszkodtunk, hanem felálltunk és mentünk tovább” — mondta beszédében Korodi Attila, aki szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

A 246 éve történt eseményeket a Zöld Péterről — a székelyeket vezető papról — elnevezett helybéli iskola diákjai rekonstruálták az emlékezők számára.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!