Történelemportál

II. Többnemzetiségű Államok Keletkezése és Felbomlása Közép-Európában konferencia

Rovatok: konferencia

A Virtuális Intézet Közép-Európa Kutatására (VIKEK) a Közép-Európai Közlemények folyóirat (KEK) szerkesztőségével és több társrendezővel közösen többfordulós konferenciasorozatot szervez a közép-európai államok 19-20. századi történetéről, gazdasági életéről és regionális fejlődéséről.

Az első fordulóra 2009. március 6-án került sort, ennek során 6 plenáris és 25 szekció-előadás hangzott el. Jelen felhívásunkban a konferenciasorozat második fordulójára invitáljuk a jelentkezőket, amelynek időpontja 2010. március 5. (péntek), helyszíne Szeged.

Program

10:00 — 12:00 PLENÁRIS ELŐADÁSOK
A plenáris ülés témája: A cseh–szlovák államok keletkezése, összeomlása és ezek következményei. Hat neves kollégát kérünk fel plenáris előadás tartására, a nevek és az előadás címek egyeztetése folyamatban van.

12:00 — 13:00 EBÉDSZÜNET

13:00 — 18:00 SZEKCIÓÜLÉSEK
A szekcióülésekre olyan történészek, geográfusok, regionalisták és közgazdászok jelentkezését várjuk, akik a Habsburg Birodalom, Csehszlovákia, Szlovákia, Románia, Jugoszlávia, Lengyelország és Magyarország 19-20. századi történetét, földrajzát, gazdasági életét, regionális fejlődését kutatják.

A konferencia lehetőséget kíván adni PhD-hallgatóknak, PhD vagy DSc fokozattal rendelkezőknek kutatási eredményeik bemutatására és publikálására. Egy-egy szekcióban 15 perces előadás megtartására nyílik lehetőség. Az alábbi szekciókba várjuk a jelentkezéseket:

  1. Habsburg Birodalom és Ausztria szekció
  2. Csehszlovák szekció (csehszlovák államok, Csehország és Szlovákia)
  3. Jugoszláv szekció (jugoszláv államok)
  4. Román szekció
  5. Magyarország szekció

Elképzelhető, hogy a jelentkezések függvényében a szekciók neve, száma és jellege megváltozhat.

Publikálás

A plenáris ülés előadásait, valamint minden szekcióból a kettő-kettő legjobb előadást a Közép-Európai Közlemények című referált folyóirat (ISSN-szám, szerkesztőbizottság, lektorálás) 2010/3. számában (III. évfolyam) publikáljuk. Folyóiratunk ezen száma 2010 májusában fog megjelenni. A szekció többi előadást a VIKEK 2010 évi Tudományos Évkönyvében (ISSN-szám, szerkesztőbizottság, lektorálás) jelentetjük meg. E kiadvány névével ellentétben folyóirat, a 2009 évi évkönyv tartalomjegyzéke megtekinthető itt. A tanulmányok pontos formai követelményeit hamarosan közzé tesszük.

Jelentkezés

A konferencia teljes szervezése elektronikusan történik. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével és emailben történő megküldésével lehet. A konferencia részvételi díja bruttó 20 000 Ft, ez magában foglalja az ebédet, a napközbeni kávét és üdítőt, továbbá a folyóiratokban való megjelentetés költségeit. A jelentkezési határidő 2010. február 10.

További információt a gulyas1 [kukac] t-online.hu emailcímen vagy a 70/397-6357 telefonszámon kérhet.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!