Történelemportál

Balsorsú műemlékek: jelöltek Kőszegről és Dobriból

Rovatok: Műemlék

Öt jelölt mérettetik meg a nagyközönség előtt február 6-án, a Balsorsú Műemlékek Bálján: az abaújvári templom freskója után egy kőszegi kápolna és egy dobri présház mutatkozik be a műemlékem.hu magazinjában.

Öt jelentkezőt javasolt a báli közönség előtti megmérettetésre az előzetes szakmai zsűri. Az abaújvári templom XV. századi elejéről származó, Szent Bertalant ábrázoló freskóját már bemutattuk, lássuk a következő jelölteket.

balsorsu_muemlek_01

Kőszegen egy kápolna várja a megújulást. A Gyöngyös utca 2. alatt álló épület a domonkos nővérek zárdájának, iskolájának kertjében áll. Már két évvel ezelőtt is jelölték a bálozók előtt — akkor sikertelenül. Tavaly a Nemzeti Kulturális Alap gyorssegélyének hála elvégezték a tetőcserét (irgalmatlanul ázott) és a szerkezeti megerősítéseket. Hátra van még a homlokzat megújítása és a környezet rendezése, a remélt, egymillió forint körüli összegből ezt végeznék el a tulajdonosok. A rend egyébként alig egy évtizede kapta vissza az épületegyüttest, így a kápolnát is, nagyon rossz állapotban.

balsorsu_muemlek_02

Egy présház is pályázik a bálozók jóindulatára. A Dobriban, a Benehegyi dűlőn álló népi műemlék helyreállítása 2006-ban ugyan elkezdődött központi támogatásból, azonban abbamaradt a munka. Így a tetőszerkezetet megjavították, de a lefedésre már nem kerülhetett sor. A présház tehát ázik, szerkezete egyre romlik. Az idős tulajdonosok nem képesek előteremteni a népi műemlék megmentéséhez szükséges százezreket, ezért utolsó reményként fordulnak a bálozókhoz.

A bálra a belépőjegyek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál kaphatók. A normál jegy 7000 forintba kerül, ebben a korlátlan étel- és italfogyasztás is benne van.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!