Történelemportál

Küzdeni a kommunizmus örökségével!

Rovatok: konferencia

Budapesten, pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az 1989-es romániai forradalomra emlékeztek. Az értekezleten elhangzott, hogy habár két évtized eltelt, ma is kell küzdeni a kommunizmus örökségével.

Románia 1989

Románia 1989

Szabadulni kell a kommunista kísértetektől és össze kell fogni a rendszerváltás győzelme érdekében – mondta Tőkés László. EP-képviselő szerint még mindig meg van a társadalmi terepe a posztkommunista ideológiának Romániában.

A romániai forradalom 1989. december 16-án Temesvárról indult ki amikor is erőszakosan ki akarták lakoltatni Tőkés Lászlót, majd miután hívei ezt megakadályozták és a kommunista hatóságok le akarták tartóztatni a református lelkészt, a járókelőkből a magyarok mellett románokból és németekből felduzzadt tömeg ellenszegült. 17-re a tiltakozásból kommunista ellenes tüntetés, forradalom robbant ki. Mivel már a szekusok és rendőrök nem bírtak a tömeggel bevetették a katonaságot, az elején sajnos a tömegbe lőttek, de később a forradalom oldalára álltak.

Az akkor elkezdődött rendszerváltozást folytatnunk kell, mert szembe kell néznünk a kommunizmus visszahúzó örökségével és azt le kell küzdenünk, mert a rendszerváltozást folytatnunk kell – fejtette ki Tőkés László EP-Képviselő.

Temesváron 1989-ben semlegesítették a kommunista rendszer két eszközét, a félelmet és a megosztást – mondta Emil Constantinescu, Románia volt elnöke. Ez a kezdetben kisszámú bátor ember puszta kézzel mind a hadsereget, mind a Securitatét legyőzték és elérték, hogy Temesvár szabad város legyen – hangsúlyozta.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!