Történelemportál

Forradalmi emlékév Temesváron

Rovatok: Hagyomány

Konferenciák, visszaemlékezések, filmvetítések, kiállítások, könyvbemutatók, kulturális műsorok és koszorúzások egyaránt szerepelnek a temesvári forradalmi emlékév tegnap kezdődött gazdag programjában.

A temesvári forradalmi eseményekre emlékeznek

A temesvári forradalmi eseményekre emlékeznek

A Küzdelem és építés Temesvár, 1989 — Húszéves a rendszerváltozás címet viselő emlékév rendezvényeinek fővédnöke Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, volt lengyel kormányfő. A tegnapi hivatalos megnyitón Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök tartott ünnepi szónoklatot. Rendkívüli sajtóklubot is rendeztek, amelyen Füzes Oszkár nem bukaresti nagyköveti minőségében, hanem volt újságíróként — ő is tudósított egykor a temesvári események helyszínéről –, moderátorként vett részt, a témáról pedig Chrudinák Alajos, Sugár András, Salamon Rudolf, Michele Claire, Nick Thorpe, Szőczy Árpád, Gazda Árpád és Boros Zoltán beszélgetett, ők is személyes résztvevői, szemtanúi, elemzői voltak a forradalmi napoknak.

Ma nemzetközi kerekasztal-konferencián idézik fel az eseményeket, az előadók között van Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Lech Wałęsa, volt lengyel államfő, Markus Meckel, a Bundestag volt képviselője, Emil Constatinescu, volt román államfő, és a temesvári forradalom hősének tekintett Tőkés László. Előtte dokumentumfilmet vetítenek, utána gálaest lesz.

A továbbiakban emlékező beszélgetéseket és fórumokat szerveznek, felavatják a Mozgó Villamos Múzeumot, a Forradalmi Panteont, koszorúzásokat tartanak az egykori véres összecsapások különböző helyszínein, bemutatják A manipulált forradalom és a Gúzsba kötött kisebbség. Magyarok a 20. századi Romániában című könyveket, és ökumenikus istentiszteletre is sor kerül.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!