Történelemportál

A Székely Hadosztály tetteire emlékeztek

Rovatok: Emlékezet

Székelyföld, Erdély, az erdélyi részek és Nagy-Magyarország keleti tartománya a világ talán legszebb tájait és városait, falvait adta a Kárpát-medencének. Kézdivásárhely különleges aurája kiváltképpen kedves Transzilvánia szerelmesei számára. Itt emlékeztek az egybegyűltek Kratochvil Károlyra és bajtársaira.

A Magyar Királyság utolsó honvédői, a Székely Hadosztály hős katonái egykorú felvételen

A Magyar Királyság utolsó honvédői, a Székely Hadosztály hős katonái egykorú felvételen

E csodaszép városban december 12-én, szombaton déli két órakor magyarok gyűltek össze Székelyföldről, Partiumból, az anyaországból, többek között Kövér László, Szalai Annamária országgyűlési képviselők, s a Magyar Nemzetnek röviden nyilatkozó Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum vezetője.

Kratochvil Károly szobra KézdivásárhelyenBensőséges, megható ünnepségen Kövér László avatta föl Kratochvil Károlynak, a székely hadosztály parancsnokának szobrát, Blaskó János szobrászművész alkotását. A brünni születésű, magát brassóinak valló Kratochvil Károly hadiakadémiát végzett, később a Ludovikán tanított, 1914-ben önként vonult be aktív szolgálatra. A doberdói front legnagyobb hőseinek, a M. kir. nagyváradi 4. honvéd gyalogezred (az ún. agyagemberek) vezetője volt.

1919-ben a Károlyi-kormány felelőtlen módon többszázezer fegyveres katonát eresztett szélnek, akiknek egy része ellenséges csapatokhoz állt, más része fosztogatott, majd a hírhedett Vörös Őrök és a Lenin fiúk véres tetteinek aktív szereplője lett. Kratochvil Károly ezredes nem fogadta el, nem továbbította a leszerelési parancsot, hanem székely magyar önkéntesek élén 1919. januárjától áprilisáig tizenhat győztes csatában állította meg a megszálló román hadsereget.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!