Történelemportál

Talpra állt a magyar honvéd

Rovatok: Műemlék

Tegnap délelőtt kiásták és talpra állították azt a meggyalázott honvédszobrot, mely egykor a Rétyi Nyír előtt díszelgett, majd a Székely Nemzeti Múzeum kőtárában várt szebb időkre, végül a diktátor szeme elől a földbe menekítettek. A szobor helyét Fekete Lajos, a múzeum nyugdíjazás előtt álló alkalmazottja jelölte meg, s ő irányította a kiszabadítási munkálatot is. Körbeásták, megkötötték, s erőgéppel kiemelték.

A Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum

Az első világháborús magyar honvédet ábrázoló, homokkőből faragott szobrot 1943-ban állíttatta Páll Ferenc szentivánlaborfalvi vállalkozó. A mintegy másfélszeres életnagyságú szobor — a felirat szerint Gabay L. alkotása — a talapzattal együtt hat méter magasan állt a Rétyi Nyír előtt, mígnem az úgynevezett felszabadító román hadsereg katonái sortűz alá vették, lefejezték, s ledöntötték. Törzsét a rétyiek a Székely Nemzeti Múzeumba menekítették, s ott is állt a cinteremben (a belső udvarban), a kőtárban. 1977-ben az akkori diktátor, Nicolae Ceauşescu sepsiszentgyörgyi látogatása során a múzeumba is benézett. A szobrot a főépület jobb hátsó sarkához, a kőfal mellé állították. Kis idő múlva onnan is el kellett tüntetni, nehogy a magas rangú vendég, ha netán a kertet is megtekinti, utánaérdeklődjék, mi az ott. Fekete Lajos gépkocsivezetőt utasították, tüntesse el a szobrot. Az alkalmazottnak az az ötlete támadt, hogy elrejti. Gödröt ásott, a szobrot beledöntötte, s elföldelte.

Vargha Mihály szobrászművész, múzeumigazgató igen érdekesnek tartja, hogy a szobor, mely mindössze két évet állt a helyén, harminckét évet rejtőzött fejetlenül a kőtárban, s szintén annyit a föld alatt. Elmondta, szakemberek, hadtörténészek bevonásával ő maga restaurálja a szobrot. Amennyiben igény mutatkozik rá, beleegyezik, hogy az alkotás visszakerüljön eredeti helyére.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!