Történelemportál

Felújítások a Szombathelyi Székesegyházban

Rovatok: Műemlék

Befejeződtek a székesegyház Szent Pétert és Pált ábrázoló kőszobrainak, valamint a hit, remény és szeretet allegorikus szoborcsoportnak a rekonstrukciós munkálatai. A beruházás az egyházmegye, a város és a megye összefogásával valósulhatott meg – mondta el az újságíróknak Veres András püspök a november 13-án tartott sajtótájékoztatón.

A szombathelyi székesegyház (fotó:geocaching.hu)

A szombathelyi székesegyház (fotó:geocaching.hu)

A Szombathelyi Székesegyház nemcsak a város, hanem Magyarország egyik legjelentősebb barokk építészeti emléke. Az 1945. március 4-ei légitámadás következtében a barokk műemlék-épületegyüttes, így a székesegyház is rendkívül súlyos károkat szenvedett.

A helyreállítási munkálatok a korabeli technikai színvonalon, és az akkori anyagi lehetőségek mellett azonnal megkezdődtek. Napjainkra a Szent Pétert és Pált ábrázoló kőszobornál, valamint a hit, remény és szeretet allegorikus szoborcsoportjánál súlyos állékonysági és szerkezeti problémák léptek fel, a szobortestekről leváló darabok mára közvetlen balesetveszélyt okoztak.

A halaszthatatlan kárelhárítás és felújítás – amely összesen 17.660.000 Ft-ba került – Vas megye Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegye közös összefogásának köszönhetően valósulhatott meg.

A város, valamint a megyei önkormányzat 5-5 millió forinttal támogatta a restaurálást. A munkát megalapozó szakvélemény és restaurálási terv a Rumi Rajki Kör és a Szombathelyért Közhasznú Alapítvány támogatásával készült el. A szobrokat Módy Péter okleveles kőrestaurátor újította fel, az állványozás és a tetőjavítás bádogos feladatait pedig az Inda ’95 Kft végezte.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!