Történelemportál

Pesthy Frigyesnek állítottak szobrot Szegeden

Rovatok: Emlékmű

Pesthy Frigyes szabadságharcos, történész, akadémikusnak állítottak bronz mellszobrot halálának 120. évfordulója alkalmából a szegedi Dóm tér nemzeti panteonjában. Szemerey-Kiss Balázs, fiatal szegedi szobrászművész alkotását hétfőn avatták föl.

Pesthy Frigyes mellszobrának avatása (fotó:szeged.com)

Pesthy Frigyes mellszobrának avatása (fotó:szeged.com)

Amikor az 1926-ban elhunyt Strobl Alajos híres szobrászművész hagyatékának egy részét megvásárolta a magyar állam, akkor Gróf Klebersberg Kunó ötlete az volt, hogy a szegedi Rerrich Béla téren Nemzeti Emlékcsarnokot állít a haza nagyjainak. Az árkádok alatt az alapításkor még csak 45 szobor állt, mára viszont már 120-nál is többet találunk a Dóm téren. Sőt Klebersberg alapgondolatának megfelelően a számuk szépen gyarapodott. Hétfőtől megint nőtt a jeles embereket ábrázoló szobrok száma, hiszen Pesthy Frigyes szabadságharcosnak, történésznek és akadémikusnak is bronz mellszobrot állítottak, halálának 120. évfordulója alkalmából.

Zombori István történész, a megyei múzeumi szervezet igazgatója avatóbeszédében elmondta: Pesthy Frigyes Temesváron született 1823. március 3-án, líceumi tanulmányait Szegeden végezte, majd visszatért szülővárosába. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a debreceni hadügyminisztériumban szolgált. A szabadságharc bukása után Törökországba emigrált, majd hazatért, többször perbe fogták, s be is börtönözték.

Szabadulását követően Temesváron dolgozott az iparkamara munkatársaként, majd titkáraként. 1861-ben Óarad országgyűlési képviselőjévé választották, 1876-tól pedig a körmöcbányai választókerület képviselője.

Tudományos munkássága felöleli a történettudomány, a történeti földrajz, statisztika területét. 1859-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1877-ben pedig rendes tagjává választották. Történészi munkája során több tízezer oklevelet dolgozott föl több magyarországi, illetve a bécsi és a vatikáni levéltárban. Legfőbb műve a 67 kötetes Magyarország Helynévtára, mely az Országos Széchényi Könyvtár szerint Magyarországon a legtöbbet kutatott tudományos adatbázis.

Zombori István elmondta, a mellszobor felállítását Ráday-Pesthy Pál Frigyes történész-közgazdász, Pesthy Frigyes dédunokájának áldozatvállalása tette lehetővé. Ráday-Pesthy Pál Frigyes történész-közgazdász beszédében megköszönte azoknak a segítségét, akik nélkül dédapja szobra nem állhatna itt a nemzet halhatatlanjai között, különösképpen feleségének. A szoboravatás alkalmával elmondta, hogy teljesen saját forrásból emelte az emlékművet, melyhez számos engedélyt kellett beszerezni, a bronz mellszobor elkészítésével Szemerey-Kiss Balázst bízta meg. A fiatal szegedi szobrász kiváló munkát végzett, hiszen méltó helye van Pesthy Frigyesnek Jókai Mór és Vitéz János mellett.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!