Történelemportál

Ismét Déván a Hunyadi-festmény

Hazaérkezett Dévára Pataky László hatalmas, Hunyadi kivonulása című festménye, amelyet a nyár folyamán Szombathelyen önkéntes munkával restaurált Marosfalvi Antal képzőművész. Az 1896-ban készült monumentális mű a nándorfehérvári csatába induló Hunyadi Jánost és kíséretét ábrázolja.

Pataky László: Hunyadi kivonulása (fotó: Áry Teodóra, vasnepe.hu)

Pataky László: Hunyadi kivonulása (fotó: Áry Teodóra, vasnepe.hu)

A nyolc négyzetméteres festményt a dévai múzeumban állították ki. A művet 1896-ban festette Pataky László, azóta a nyár folyamán restaurálták először. A festmény különlegessége, hogy Kapisztrán János alakjában az arc helyén a vértanú miniszterelnök, Batthyány Lajos arca látható.

A testvérmegyei kapcsolat révén a szombathelyi küldöttségek gyakran látogattak Hunyad megyébe, s a küldöttség tagjaként rendszeresen idelátogató Feiszt György szombathelyi történész javasolta az akkor a vajdahunyadi kastélyban kiállított festmény restaurálását. Marosfalvi Antal ingyen vállalta a hosszas és aprólékos munkát, s a nyár folyamán a restaurálás befejeződött. Augusztus közepe óta pedig a szombathelyi képtárba állították ki, mivel a szállítás komoly problémát jelentett. Amíg a festményt Szombathelyen restaurálták, addig annak rámáját a nagyszebeni Brukenthal múzeum szakértői újították fel.

A kép eleinte a vármegyeház (a mostani prefektúra) épületének nagytermében volt kiállítva. Azután sokáig a dévai múzeum épületében, a Bethlen Gábor által építtetett Magna Curiaban állították ki. sokáig azonban raktáron volt, elzárva a közönségtől. 1969-ben a vajdahunyadi kastélyban állították ki a festményt, de az ottani körülmények — hőmérséklet, szárazság — nem kedveztek a monumentális alkotásnak.

Ezért a restaurálás után a festmény a dévai múzeumban, a Magna Curia épületében marad, hangsúlyozták pénteken a múzeum szakértői. Jóllehet a Hunyad megyei hatóságok még néhány héttel ezelőtt is a vajdahunyadi kastélyt részesítették előnybe. Belátták azonban, hogy a dévai múzeum mégis jobb körülményeket biztosít.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!