Történelemportál

Archív felvételeken a budai Vár XX. századi története

Rovatok: Kordokumentum

Archív felvételek segítségével mutatja be a budai Vár történetének emlékezetes pillanatait 1869-től az 1970-es évekig a Századunk – a budai Vár XX. százada című DVD, amelyet kedden mutattak be az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében.

A budai Vár éjszakai díszkivilágításban - így a világörökség része és a hiányosságok sem látszanak

A budai Vár éjszakai díszkivilágításban - így a világörökség része és a hiányosságok sem látszanak

A nyolcvanpercnyi némafilm magyar, angol és német nyelvű borítóval is kapható lesz, hogy a Budapestre látogató turisták mélyebben megismerhessék a várnegyed történetét – közölte Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, aki elmondta: a lemez a Budavári Önkormányzat kiadványa, és mintegy négymillió forintba került.

A polgármester a bemutatón felidézte, hogy a dvd-n látható filmeket tavaly októberben, a Századunk – a budai Vár XX. századi története címmel nyílt kiállításon már megismerhette a közönség a Várnegyed Galériában.

A DVD-n a többi között szerepel a Lumiere-testvérek felvétele a millenniumi menetről 1896-ból, IV. Károly király koronázása, a háborús évek Szent Jobb-körmenetei, az ostrom pusztítását megörökítő képek, valamint 1956-ból Mindszenty József bíboros nemzetközi sajtótájékoztatója, amelyet két nappal a kiszabadulása után tartott november 1-jén a prímási palota előtt. A film érdekessége, hogy több kameraállásból rekonstruálták Mindszenty beszédét, a hangot pedig a Magyar Rádió felvételéből vágták hozzá – emelte ki Hanák Gábor, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának igazgatója.

Mint mondta, a kiadványt kísérletnek tekinti, amelyet folytatni szeretne. “Nem minden mozgókép szerepel ezen a lemezen, ami a korszakból megmaradt, hiszen van néhány olyan esemény, amelyet szinte minden évben rögzítettek a filmesek” – mutatott rá. A történész hozzátette: érdemes többször is megnézni a felvételeket, hiszen sok érdekes részlet rejtve maradhat a néző előtt.

Hanák Gábor elmondta: a DVD a Magyar Nemzeti Filmarchívummal való sok évtizedes együttműködésnek köszönhetően jött létre. Valamennyi fellelhető filmdokumentumot végignéztek, ezekből válogatták a DVD anyagát, amelyhez autentikus zenéket adtak, hogy “pergővé” váljon az összeállítás. “Egy Ábrahám Pál-operettrészletet is beletettünk németül és magyarul. Ezzel azt is éreztetjük, hogy a XIX. század második felében a budai Vár félig-meddig német kisvároska volt” – mondta az igazgató.

A sajtótájékoztatón megjelent Potzner Ferenc építész-művészettörténész is, aki felidézte: nagy segítséget jelentettek a Sándor-palota rekonstrukciójában a korabeli filmfelvételek. A filmösszeállítást méltatva, hozzátette: a filmek számos olyan részletet őriztek meg az utókornak, amelyek másutt nem maradtak fenn. “A várral valami végre történni fog, ez a levegőben van” – vélekedett, hangsúlyozva, hogy az épületegyüttes rekonstrukciójához nélkülözhetetlenek a századelős filmösszeállítások.

A polgármester a budai Vár rekonstrukciójának további ütemezéséről egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni, de azt elárulta, hogy a Norvég Alap támogatásával nemsokára újraöntetik a Mátyás-templom egyik harangját, amely a második világháborúban pusztult el. Nagy Gábor Tamás kiemelte: az öntés folyamatát, a szállítást és a beemelést is filmre rögzíti majd Hanák Gábor csapata.

1944–1945-ben, a II. világháború alatt a budai Várnak súlyos ostromot kellett kiállnia. 1946 kezdődött meg a vár és a polgárváros régészeti feltárása és helyreállítása. A II. világháborúban a Budavári Palota és a Várnegyed jelentős része is elpusztult. Az épületek jelentős részét az 1960-as évek során közel eredeti formájukban újjáépítették, helyreállították, egy kisebb részét lebontották, vagy új, egyszerűbb homlokzati kialakítással visszaépítették.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!