Történelemportál

A tavaszi hadjáratról nyílt kiállítás Békéscsabán

Rovatok: Kiállítás

Knézich Károly honvédtábornoknak az 1849. augusztus 23-i gyulai fegyverletételkor kettétört szablyája is látható a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol a márciusban indult országos kiállítássorozat részeként csütörtökön nyílt tárlat az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjáratról.

A tápióbicskei csata (április 4.) Than Mór festményén

A tápióbicskei csata (április 4.) Than Mór festményén

Mint arra Szatmári Imre múzeumigazgató a kiállítás-megnyitót megelőző sajtótájékoztatón utalt, bár a gyulai Erkel Ferenc Múzeumtól kölcsönzött szablya, amelyet a tábornok a fegyverletételkor tört ketté, a véget idézi, az Ilyen tavasz csak egy volt életemben című tárlattal elsősorban magáról a dicsőséges tavaszi hadjáratról kívánnak megemlékezni.

Hozzátette: az országos kiállítássorozatban részt vevő budapesti és vidéki múzeumokéhoz hasonlóan a békéscsabai kiállítást is nagyrészt magángyűjtők anyagaira építették. A közönség számára korábban ismeretlen, kiemelkedően gazdag és folyamatosan gyarapodó magángyűjtemények segítségével ugyanis új és árnyaltabb képet mutathatnak az 1848-49-es szabadságharc legdicsőségesebb periódusáról.

Hermann Róbert, Dobák Géza, Kucza Péter és Máday Norbert gyűjteményének darabjai a korábbi kiállításokon is szerepeltek, a Munkácsy Mihály Múzeum azonban két Békés megyei gyűjtő, Czene Béla és Gábor Zoltán kollekciójából is válogatott a több mint 200 tárgyból álló anyagba.

A jövő február végéig látható kiállításon metszetek, újságok, röplapok és más dokumentumok elevenítik fel a kor eseményeit. A látogatók számos korabeli fegyver mellett jelentős numizmatikai anyagot, például a szabadságharc papírpénzeit, valamint a szabadságharc emlékét megörökítő képző- és iparművészeti alkotásokat is láthatnak.

A kiállítás ideje alatt különböző programokkal, például zenei előadásokkal, kézműves- és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és vetélkedőkkel is várják a közönséget, de számos interaktív elem is segít a korszak élményszerű megismerésében.

Szerepel a tárlaton például egy térképfal, amelyen a látogatók a kiállítássorozat helyszíneit követhetik végig a korszakkal egykorú térképen. Az itt elhelyezett digitális képkereteken futó felvételek bemutatják az előző helyszíneket, valamint ízelítőt kínálnak a tárlatok anyagából. A “beszélő vitrinek” segítségével az érdeklődők meghallgathatják, hogyan mutatják be a magángyűjtők tárgyaikat, a mozgásérzékelő digitális interaktív padlón pedig zenére mozgatható grafikák várják látogatókat.

A dicsőséges tavaszi hadjárat 160. évfordulójának tiszteletére megrendezett kiállítássorozat a szolnoki csata évfordulóján indult a Tisza-parti város Damjanich János Múzeumának tárlatával. A sorozat részeként a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és összesen 5 megyei múzeum – a szolnoki és a békéscsabai mellett a székesfehérvári, a kiskunfélegyházi és a debreceni – rendezett, illetve rendez kiállítást, követve a hadjárat fontosabb helyszíneit, bemutatva a helyi sajátosságokat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!