Történelemportál

A kommunista idők reklámjai Kolozsvárott

Rovatok: Kiállítás

A kommunista idők reklámjaiból nyílt kiállítás csütörtökön a kolozsvári Művelődési Házban. A kiállításon a kommunista rendszer idején megjelent 29 reklámot lehet megtekinteni, melyeket a szervezők átdolgoztak.

Kiállítás Kolozsvárott (fotó:erdely.ma)

Kiállítás Kolozsvárott (fotó:erdely.ma)

„A reklámokat a Központi Egyetemi Könyvtárban fedezték fel különböző, 1955 és 1989 között megjelent évkönyvekben és napilapokban” – jelentette ki Ucu Bodiceanu, a Művelődési Ház tanácsosa.

Delia Balaban, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politikai- és közigazgatási tudományok szakának tanára a kiállítás megnyitóján elmondta, ezek a reklámok nagyon sokat elárulnak azokról az időkről, amikor készültek.

„Ironikus módon megjelentek olyan termékek reklámjai, amelyeket csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehetett megtalálni a boltokban. Azon el elgondolkodtunk, hogy ezek a reklámok mennyire gondolatébresztőek és megállapítottuk, hogy semennyire, mivel például egy harisnya-reklámon a női lábból csak nagyon kevés látszik. A reklámok sokat elmondanak az akkori életről, és eszközt jelentenek a korabeli történelem és szociológia tanulmányozására” – fejtette ki Delia Balaban.

A plakátok többek között antinevralgic gyógyszert, Intim rádió-receptort, a Vasile Roaită Fémfeldolgozó Üzemet, az első román autóbuszt, vagy a Tarom Légitársaságot reklámozzák. A kiállítás december 2-ig tart nyitva, az érdeklődők reggel 8 és este 18 óra között tekinthetik meg ingyen a kiállított tárgyakat.

Természetesen ehhez hasonló korabeli digitális reklámok is bemutatásra kerülnek a kiállításon:

httpv://www.youtube.com/watch?v=47vlGjS0A3o&NR=1

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!