Történelemportál

2013: Kassa lesz Európa kulturális fővárosa

Rovatok: Hagyomány

Márai Sándor szülővárosa, Kassa 2013-ban Európa Kulturális fővárosa lesz. Az előkészületi munkálatok már javában tartanak. Többek között a város magyar színházának, a Tháliának is komoly szerep jut majd a kulturális évadban.

Felvonulás Kassán II. Rákóczi Ferenc emlékére

Felvonulás Kassán II. Rákóczi Ferenc emlékére

“Aki Kassán született – akár a XV. akár a XIX. században -, fővárosi embernek született, igazibban, mint a Nagy Frigyes-i Berlin, vagy a reformkori Pest-Buda polgára. Kassa főváros volt, szerény, makacs és jelképes módon, uralkodott egy országrész fölött politikai eszközök nélkül, mert szobáiban, lakosai lelkében, a város levegőjében és lélegzetvételében élt az a titokzatos igény, mely a kövekből várost, a kövek közé gyűlt emberekből polgárt, a polgárságból szerepet és hivatásérzést tudott elővarázsolni. A fővárosi lélek egyértelmű ezzel az igényességgel”– szögezte le szülővárosáról Márai Sándor még a második világháború előtt, noha azt, hogy Kassa 2013-ban Európa kulturális fővárosa lesz, ezt még ő sem gondolta volna.

Török Attila, az Európa Kulturális Fővárosa projekt menedzsere szerint Kassának nagyon szép kulturális öröksége, hagyományai vannak. Erre akarnak alapozni, ezt akarják bővíteni. A munkák elkezdődtek, már van is mit megnézni.

Ha Kassa főutcáján sétálunk, a színház patinás épületét elhagyva bepillanthatunk a Kálvin térre. A Hóhér-bástya udvarán II.Rákóczi Ferenc bronz szobra fogad, mögötte a fejedelem rodostói házának másolata, benne ebédlője eredeti berendezésével. A Fazekas utca torkolatánál pedig itt van a Miklós-börtön, melyben 1618-tól 1909-ig bizony sok törvénysértő gondolkodhatott el sorsán. A hóhér lakását most felújították, így már ez is megtekinthető.

Újdonság, hogy a Miklós-börtönből akadálymentesen át lehet jutni a Hóhér-bástya udvarára, ahol a Rodostói-ház környéki hangulatos, zárt kertben egy szabadtéri színpadot alakítottak ki.

“Ez nagy lehetőség a Thália Színház, de általában a kassai színházi tevékenység számára, hiszen évek, évtizedek óta álmodunk egy olyan szabadtéri színpadról, ami nyári produkciókra is megfelel. Mi ennek az évadnak a végére tervezünk egy olyan előadást, melynek a tartalma Kassával kapcsolatos. Az a címe, hogy Kassa-orfeum, ami nyári előadásként is megfelel, direkt erre a helyre terveztük” – jegyezte meg Kolár Péter, a Thália Színház igazgatója.

Az Európa Kulturális Fővárosa Projekt egyik legnagyobb beruházása egy régi katonai laktanya kulturális célokra való átalakítása lesz.Ez a “kassai kultúrpark” közel 10 hektárnyi területű, 30 ezer négyzetméternyi hasznosítható beépített területtel. Ennek a hasznosítására írt most ki a város egy nemzetközi pályázatot. Eredeti ötlet ezen kívül, hogy a külvárosban, a lakótelepeken a funkciójukat vesztett hőcserélő állomásokat a civil szervezetek a kultúra és művészet helyi műhelyeivé alakítják át.

Tény, hogy Kassa nemzetközi megítélése is egyre jobb. A stratégiai beruházások várható alakulása szemszögéből nézve egy olasz szaklap például Európa 10 legjelentősebb városa közé sorolta.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!