Történelemportál

1,1 millióért kelt el Horthyné szakácskönyve

Rovatok: Kordokumentum

Tizenhárom kiemelkedően magas, százezer forint feletti, s ezen belül két, egyenként milliós leütés történt a Krisztina Antikvárium szombati aukcióján, ahol az eladási arány is nagyon magas volt, az 510 tételből még tíz százaléknyi sem maradt vissza, mindössze 44 esetben nem érkezett ajánlat kisebb értékű darabokra.

A Horthy-család: Balról-jobbra: Horthy István, Horthy Miklós, Horthy Miklósné, ifj. Horthy Miklós, Horthy Paulette

A Horthy-család: Balról-jobbra: Horthy István, Horthy Miklós, Horthy Miklósné, ifj. Horthy Miklós, Horthy Paulette

A magasan indított kiadványok viszont hozták a sikert. A legnagyobb érdeklődés Horthy Miklósné Purgly Magdolna kéziratos szakácskönyve iránt nyilvánult meg. Még egy közgyűjtemény is szemet vetett rá, de nem volt elég pénzük, hogy megvegyék. Igaz, a Horthy család háztartását, étkezési szokásait őrző receptgyűjteményt levédték, így az nem kerül ki az intézmény látóköréből. A 140 ezer forintról indított receptes könyvért hosszan folyt a licit, végül az 1,1 millió forintot ajánló vevő szerezte meg.

Külföldi tulajdonba került az oszmán birodalom történetének 1745-ös, német nyelvű kiadása. A szerző Demetrie Kantemir, a török udvar egykori túsza, moldvai fejedelem, Nagy Péter törökellenes hadjáratának támogatója. A metszetekkel, térképpel ellátott, jó állapotú kötetért egy angolul licitáló úr adta meg az egymillió forintot. Szakértők szerint a ritka kiadvány ért is ennyit.

Szerény 60 ezer forintról 400 ezer forintra jutott Teleki Domokos Egynéhány hazai utazások’ le-irása. Ebben a ritkán fellelhető kötetben a szerző először írta le magyar nyelven a XVIII. század végének Magyarországát.

Méltányolták a gyűjtők a nagylélegzetű, az élet minden területére kiterjedő, kilenc kötetes, Magyarország közgazdasági és közművelődési állapota ezeréves fennállásakor című munkát. Joggal, hiszen ilyen összefoglaló azóta sem készült Magyarországon. A dekoratív kötésű sorozat 200 ezer forintról indult és 340 ezerért kelt el. A legfontosabb Bonfini-mű, a Rervm Vngaricarvm Decades (A magyar történelem évtizedei), 1606-os, harmadik kiadását is sokan szerették volna megszerezni, így a 100 ezer forintos kikiáltási árát 300 ezer forintra licitálták.

A nyelvújítási harc jelképévé vált vita két legfontosabb darabját, Kölcsey Ferencz és Szemere Pál Felelet a mondolatra néhai Bohógyi Gedeon úrnak és a hozzákötött Somogyi Gedeon Mondolat című vitairatot egy tételben 190 ezer forintért szerezte meg valaki. Dokumentum értékű a hat kötetbe foglalt, 1825 és 27 közötti magyar országgyűlések jegyzőkönyve, amelyért 120 ezer forintot adtak.

Közelítették a 100 ezer forintot az olyan irodalmi ritkaságok, mint az 1816-ban, Bécsben megjelent Csokonai Vitéz Mihály nevezetesebb poétai munkái, Dugonics András két kötete, az Arany pereczek és a szerző első, nyomtatásban megjelent munkája, a Homérosztól és klasszikus latin költők verseiből fordított Trója’ veszedelme.

Közelmúltunk emléke a Magyar Gördülőcsapágy Művek dolgozóinak albuma, amelyet Dobi Istvánnak ajándékoztak, vagy az Úttörővasút fennállásának tízéves évfordulójára összeállított képeskönyv. Az előbbit 26 ezer forintért vették meg, az utóbbit kikiáltási árának tízszereséért, 16 ezer forintért. Még ennél is nagyobb arányú, huszonkétszeres licitemelkedést ért meg Kovách Géza tanulmányi célra tervezett Magyar mustrák című dekoratív könyvecskéje, amely 2 ezer forintról indult és 42 ezer forintért kelt el.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!