Történelemportál

Újabb régészeti szenzáció Nyárádszentlászlón

Rovatok: Régészet

A tortenelemportal.hu alig egy hónappal ezelőtt számolt be arról, hogy a nyárádszentlászói szentélyben freskókra, egy boltíves kijáratra és az onnan nyíló hajdani kápolna alapjaira. Most olyan leletek kerültek feltárásra, amelyek egy újabb oldalról világíthatják meg a honfoglalás kori Erdélyről kialakított történelmi képünket.

A nyárádszentlászlói feltárási munkálatok (forrás: Vásárhelyi Hírlap)

A nyárádszentlászlói feltárási munkálatok (forrás: Vásárhelyi Hírlap)

A napokban újabb váratlan és meglepő leletek kerültek napvilágra a templomkertben. Amint azt már hírül adtuk, a Maros Megyei Múzeum régészei az elmúlt két hónapban végzett ásatásaik során egy nemzetiségi, azaz magán alapítású monostortemplom alapjaira bukkantak Nyárádszentlászlón, amikor a jelenlegi unitárius templom sekrestyéjében próbáltak építkezési nyomokat keresni. Azóta elkezdték a háromhajósnak vélt bazilika alapjait vizsgálni az épület északi oldalán, a temetőkertben, ekkor újabb leleltek kerültek napvilágra.

László Keve régész nem szándékozott pontosabb részletekbe bocsátkozni, mert szerinte még rengeteg érdekesség kerülhet elő a talajréteg alól, így egyelőre csak találgatásokról lehetne szó. Ugyanis a kora Árpád-kori monostortemplom falainak feltárása közben a napokban érdekes dologra akadtak: néhány méter után a kőfal eltűnt, helyét egy korabeli téglafal vette át, amelyből kiindulva egy keleti tájolású, félkörívesnek látszó tégla alapfalat kezdtek el építeni. A régészek szerint egy kápolnáról lehet szó, amely talán a bazilika és a jelenlegi, késő Árpád-kori templom építése közötti időszakból való.

A dombtetőn már az építés idején is temetkezési helyek voltak, amelyekből a csontokat egy közös gödörbe (tárolóba) hordták össze. A napokban a régészek feltárták ezt is: emberi csontok sokaságára bukkantak a mintegy egy méteres talajréteg alatt. Ezek az emberi csontok és a még épségben megmaradt egy-két csontváz egyidősek lehetnek a templom keleti oldalán nemrég talált emberi maradványokkal, amelyeket egyértelműen a XI. századra, a székelyek betelepedése előtti időszakra datáltak a kutatók. A jelenlegi templom északi fala közvetlen közelében néhány napja kő támfal maradványai és további csontvázak is kerültek elő, ezek azonban későbbi korból származóak.

A kutatásokat a napokban beszüntetik a régészek, a munkálatokat a pénzügyi források függvényében a következő évben folytatnák, amikor a templomkert egy másik részére és a templom déli oldalára is kiterjesztenék a kutatást, ami még rengeteg meglepetést tartogathat a régészek számára. A nyárádszentlászlói leletek egész Erdély-szinten egyediek és értékesek, hisz egy újabb oldalról világítják meg a honfoglalás kori Erdélyről kialakított történelmi képünket.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!