Történelemportál

Tovább folytatódik a nagyváradi vár felújítása

Rovatok: Műemlék

Beszakadt födél és kidőlt falak, lepusztultság ez jellemzi évtizedek óta a nagyváradi várat, amely Közép- Kelet Európa egyik legnagyobb reneszánsz erődítménye, itt van a városalapító Szent László király és több magyar király sírja is. A várban most régészeti ásatások folynak, hogy ezek befejeztével a városi önkormányzat végre megkezdhesse az épület komplexum teljes felújítását.

A nagyváradi vár madártávlatból

A nagyváradi vár madártávlatból

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány sok mindent tett azért az elmúlt évben, hogy a nagyváradi várat megmentsék. Többek között megtisztították a szeméttől, most már járható a vár körüli sétány, a várárok, és hogy idecsalogassák a turistákat, rendbe tették úgy, ahogy lehetett, az anyagiakhoz mérten a várat is, most már látogatható egy-két szárnya, és az egész épületrész is gyakorlatilag bejárható. Kiköltöztették a rendőrséget, a pékséget, néhány intézmény működik még a várban, és elérték azt is, hogy a román kormány támogassa a vár restaurálását.

Az 150 000 négyzetméteren, kilenc évszázadon át egyik itt álló építménynek nem volt nyugodt története. 1241-ben földvár állt ezen a helyen faépítményekkel. 1247-1569 között egy kör alakú kővárról tud a történelem. Mai formáját – ötszögű, a sarkokban bástyákkal, vizesárokkal – 48 évig építették, 1570-1618 között. Olasz építészek keze munkáját dicséri, hiszen jelenleg közép Európa legjobban megőrzött az olasz újjászületés jegyeit magán viselő vára.

1092-1557 között a Római katolikus püspökség fennhatósága alá tartozott, ami alatt jelentős vallási és kulturális központtá nőtte ki magát. A falakon belül könyvtár, csillagvizsgáló, nyomda és iskola is működött. A katolikus templomában és a temetőjében nem kevesebb, mint 7 király talált örök nyugalomra: László király 1095 július 25-én halt meg Zólyomban, testét valamikor később 1130-as évek körül hozták Nagyváradra, II Andrást 1235-ben temették el Nagyváradon, majd később átvitték Egresre, 1131-ben temették el II István királyt, IV. László is itt talált örök nyugalomra, miután Keserüben 1290-ben meggyilkolták. Nagyváradon temették el 1319-ben Beatrix királynét is, I Károly második feleségét, Mária királynét 1396-ban, akit férje Zsigmond király 1437-ban követett.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!