Történelemportál

Telt ház előtt mutattuk be A szlovákok története című lapszámot

Rovatok: Hírek

Egyedülálló kísérlet a történelmi lappiacon a Nagy Magyarország című magazin tematikus száma, amely a szlovákok történelmét mutatja be — hangzott el október 15-én, a kiadvány bemutatóján. Az esemény borkóstolóval folytatódott, az Egyesült Magyar Ifjúság budapesti székhelyén a megjelentek Maurer Oszkár szerémségi és bácskai boraival, valamint Borbély Zsolt Attila jóvoltából erdélyi borokkal ismerkedhettek meg.

Nagy Magyarország: A szlovákok története

Nagy Magyarország: A szlovákok története

„Több folyóirat foglalkozott már a környező népek történelmének egy-egy korszakával, ám ez az első olyan tematikus lapszám, amely arra vállalkozik, hogy egy szomszédos nemzet egész történetéről nyújtson átfogó képet” — mondta Balogh Gábor, a magazin egyik szerzője. Hozzátette: a lap összeállítása során nem kívánták a manapság divatos önjelölt békítők sorát gyarapítani. „Meggyőződésünk, hogy minden betegség — így a sovinizmus és a nemzetek közti gyűlölködés -– gyógyítása mindenekelőtt a diagnózissal kezdődik. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan látnak minket a szlovákok, illetve milyennek vélik saját szerepüket a Kárpát-medence történelmében.”

Szakács Árpád lapigazgató elmondta: az új szám a kiadó eddigi legnagyobb befektetése, a magazin 10 ezer példányszámban, száz oldalon jelent meg. — A történelem az irodalomhoz hasonlóan nemzetstratégiai kérdés, azonban ezt a marxista történelemtudomány nem így kezelte. Ennek hatása mindmáig érezhető a tudományos életben, így a magyar történelem számos pontja újrafelfedezésre, újraértékelésre szorul — tette hozzá. A magazin ebben teret szeretne adni a fiatal történészeknek, a lap cikkeinek 30-40 százalékát a 20-30-as korosztály jegyzi.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!