Történelemportál

Szenzációs régészeti lelet a Bottyán-sáncon

Rovatok: Régészet

Ritka leletre bukkantak a régészek Paks határában, a Bottyán-sáncon. Feltehetően egy III. századi bronz császárszobor lába került elő a Lussonium nevű római katonai erőd feltárásán.

Lussonium romjai (forrás: www.paksNET.hu)

Lussonium romjai (forrás: www.paksNET.hu)

A Pakshoz tartozó Dunakömlőd fölé magasodó Bottyán-sáncon helyezkednek a római katonai település, Lussonium maradványai. Visy Zsolt régészprofesszor szakmai irányítása mellett évente rendszeresen végeznek itt feltárást. Az idei ásatás minden korábbinál hosszabb ideig tartott annak köszönhetően, hogy — mint arról korábban beszámoltunk — a paksi önkormányzat 80 millió forintot nyert el a munkára egy nemzetközi pályázaton. Az ásatások során bukkantak egy körülbelül hetven centiméter hosszúságú bronz leletre, amely egy feltehetően III. századból származó császárszobor lába.

A lelet országos, sőt nemzetközi érdeklődésre tarthat számot, ritkasága és különleges minőségű kidolgozása miatt — fogalmazott a Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a paksi Városi Múzeum igazgatója. Visy Zsolt megerősítette, hogy ez valóban egyedi, értékes darab. A római kori bronzszobrokat ugyanis a későbbi korokban többnyire beolvasztották, ezért — ellentétben a mostani lelettel — csupán töredékeik maradtak fenn.

A mai Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó Bottyán-sánc tetején helyezkedik el a XIX. század óta ismert római lelőhely, ahol az 1969-ben induló régészeti kutatások 1987 óta váltak folyamatossá. A feltárások során előkerült az erőd északi sáncrendszere, a két déli kaputorony közül a keleti torony alapozása. Az erőd északi falának belső oldalán több helyiségből álló, déli oldalon faoszlopokkal ellátott porticusos épületsor, minden valószínűség szerint kaszárnyaépület helyezkedett el.

Panorámakép: Illés Tibor, www.panorama-foto.hu

A lussoniumi katonai táborhoz tartozó település szisztematikus feltárása 1998-ban kezdődött. Az ásatások során Kr. u. I. század második felében épült egyszerű, félig földbe mélyített fa, illetve agyagfalú építmények, valamint a III-IV. században emelt kőépületek maradványai kerültek felszínre. Ezen a területen bukkantak most a régészek erre a ritka leletre.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!