Történelemportál

Szálloda lesz az Árpád-vonal bunkereiből?

Rovatok: Műemlék

A második világháborúban épült titkos Árpád-vonal olyan védelmi rendszer volt, mely próbálta megállítani a betörő orosz csapatokat. A titkos védelmi rendszerbe most beköltözik a turizmus, a háború idejében kaszárnyaként üzemelő bunkerekben 2010 tavaszától “tábori” szálloda várja a történelemre éhes turistákat.

Az Árpád-vonal egy bunkere

Az Árpád-vonal egy bunkere

A Vörös Hadsereg támadásával szemben a második világháború idején három védelmi vonal épült. Most Kárpátalja Ökörmezői járásában helyreállítják a közel 600 kilométer hosszú Árpád-vonal egy részét.

Az Árpád-vonal rekonstrukciójának kezdeményezője Sztanyiszlav Arzsevityin ukrán parlamenti képviselő és bankár, aki szülőfaluja, Alsókalocsa (Kolocsava) környékén szeretné elkezdeni a védelmi rendszer egyes létesítményeinek a felújítását. A honatya és munkatársai jelenleg az erődítésrendszerrel kapcsolatos levéltári információkat gyűjtik, az építési munkálatok elkezdését pedig jövő tavaszra tervezik.

Alsókalocsa térségében található az Árpád-vonal 28 bunkere. Ezek nagy része rossz állapotban van, a rendbehozataluk jelentős befektetést igényel. Azokban a bunkerekben, melyeket a háború idején kaszárnyaként használtak, a felújításuk után “tábori” szállodák létesítését tervezik. A bennük megszálló turisták különböző tájékoztató anyagok révén részletesen megismerkedhetnek majd az Árpád-vonal történetével. A második világháború idején étkezdeként szolgáló bunkerekben éttermeket alakítanak ki katonai edényekkel, étkészletekkel.

Az Árpád-vonal a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt az Észak-keleti- és Keleti-Kárpátokban, amely több mint 600 kilométeren át húzódott a Keleti-Beszkidektől a Berecki-Havasokig. A körkörösen védhető völgyzár alapja a sejtszerűen elrendezett körvédőképes és körvédőköteles rajállás volt, melynek központja a közepes tüzérség ellen is biztos védelmet nyújtó bunker volt. A környezeti anyagok, levéltári források, szemtanúk visszaemlékezései, helyszíntanulmányok és fotók bizonyítják, hogy ezt az erődrendszert csak megkerülni lehetett, de áttörni nem. A 4. Ukrán Front 1944 augusztusa és októbere között három nagy hadműveletben kísérletezett a védelem áttörésével sikertelenül. Elfoglalni és áttörni csak azért tudták, mert a 2. Ukrán Front debreceni csatája után a 1. magyar hadsereg a bekerítés veszélye miatt elkezdte a visszavonulást.

Kárpátalján már évek óta idegenforgalmi látványosságnak számítanak a második világháborús erődítésrendszer könnyen megközelíthető szakaszai.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!