Történelemportál

Mindszenty szobrot kapott Budapesten

Rovatok: Emlékmű

Felavatták Budapesten az első köztéri, egészalakos, bronzból készült Mindszenty-szobrot vasárnap a XVI. kerületi Templom téren. A kommunista és a nyilas diktatúra ellen szavát egyaránt felemelő bíboros-hercegprímásnak mindeddig nem volt szobra Budapesten.

A Mindszenty-szobor avatóünnepsége (fotó: MTI)

A Mindszenty-szobor avatóünnepsége (fotó: MTI)

Kovács Péter kerületi polgármester a Szent Mihály templomnál összegyűlt több száz ember előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobra itt áll, hogy „erősítse bennünk a hitet és a nemzeti összefogás gondolatát, hogy ne csak ebben a kerületben, hanem az egész országra kiterjedően megvalósulhasson az összmagyar összefogás a bolsevista ateizmussal szemben”. „A bolsevizmus hazugsága és az ateizmus istentelensége ma is itt kísért köztünk”, és amíg ez így lesz, nem mondhatjuk, hogy elvégeztük Mindszenty József megkezdett munkáját — hangoztatta.

Sólyom László köztársasági elnök — mint elhangzott — hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen; a jelenlévőket levélben köszöntötte. A szobor leleplezése előtt Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutatott be a zsúfolásig megtelt rákosszentmihályi plébániatemplomban.

A bíboros a Mindszenty szobor megáldásakor azt mondta: olyan példaképre irányítják a hívők figyelmét, aki a Szentlélek sugallataira figyelve, annak vezetésével életében és halálában igyekezett minél tökéletesebben követni Krisztust. A leleplezést követően a tömeg hosszasan tapsolt, majd többen, köztük Erdő Péter és Kovács Péter, elhelyezték a kegyelet és a tisztelet koszorúit. Petrovics Sándor, az esemény egyik szervezője korábban elmondta, a szobor felállítását a két éve alakult Hittel a Nemzetért Alapítvány kezdeményezte, amely egy mintegy 40 perces műsort készített Mindszenty József életéről. Ezzel járták az országot, melynek során 28 településen gyűjtöttek adományokat a szoborra. Ezen kívül az Egyesült Államokból és Németországból is kaptak támogatást.

A műalkotás összesen 8 millió forintba került, amelyhez több érsek és püspök is hozzájárult saját adományaival. Az összeg felét XVI. kerületi önkormányzat állta. A képviselők pártállásra való tekintet nélkül megszavazták az összeget — mutatott rá. A 220 centiméter magas bronzszobor Domonkos Béla szobrászművész alkotása, amely egy 80 centiméteres süttői mészkő alapon áll. Az alapzatra a néhai hercegprímás eszmeiségének megfelelő mondatot írták: „Áldott legyen az én népem!” A szobor áldást emelő kézzel ábrázolja Mindszenty Józsefet.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!