Történelemportál

Kötet és kiállítás a rendszerváltás fotóiból

Rovatok: Kiadvány

A rendszerváltás és az Antall-kormány időszakát eleveníti fel az MTI Kor-képek című fotóalbum-sorozatának hatodik darabja, amelyet kedden mutattak be Budapesten, az Országgyűlési Biztos Hivatalában.

Életkép az Alkotás úton az 1990-es taxissztrájk idején (forrás: retronom.hu)

Életkép az Alkotás úton az 1990-es taxissztrájk idején (forrás: retronom.hu)

A Nádor utcai épületben kiállítás is nyílt a Kor-képek 1989-1994 album képanyagából. Vince Mátyás, a könyv főszerkesztője, a Magyar Távirati Iroda Zrt. elnöke a bemutatón elmondta: az album időtávja a Magyar Köztársaság 1989. október 23-i kikiáltásától 1994. május 7-ig, a második szabad országgyűlési választás előestéjéig tart. A november elejére a könyvesboltokba kerülő kiadvány 264 felvételt tartalmaz, ebből 250 származik az MTI archívumából.

A sorozat eddigi köteteihez képest újdonság, hogy a Kor-képek 1989-1994 már számos színes felvételt tartalmaz – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az MTI nem sokkal a bemutatott időszak lezárulta után, 1995-ben tért át teljesen a színes fotózásra.

A csaknem négy és fél esztendő magyarországi történéseit bemutató fényképek a könyvsorozat hagyományait követve tematikus fejezetekbe – Politika, Hétköznapok, Gazdaság, Kultúra és Sport – csoportosítva jelennek meg.

A képaláírások e kötetnél is utólag, a publikálás szempontjait figyelembe véve készültek: a cél az volt, hogy tényszerűen, és lehetőleg röviden adjanak minél több információt a felvételek megértéséhez. A képaláírások, valamint Vince Mátyás előszava, illetve Rainer M. János történész tanulmánya angolul és németül is olvasható a kötet végén.

Mintegy 13 millió képet tartalmazó fotóarchívumának válogatott történelmi felvételeit az MTI a 2004-ben indított Kor-képek című fotóalbum-sorozatban is közreadja. Mint azt Vince Mátyás felidézte, eddig az 1945-47-es esztendőket, az 1938 és 1945 közötti korszakot, az 1956-ot, az 1948-1955-ös időszakot, valamint az 1957-67-es éveket bemutató kötet jelent meg a sorozat részeként. A tervek szerint jövőre az 1968-79-es korszakot, majd az azt követő esztendőben a nyolcvanas évtizedet bemutató album jelenik meg a sorozatban.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!