Történelemportál

Komoly fejlesztések várhatóak Ipolytarnócon

Rovatok: Régészet

Az ipolytarnóci őslelet bemutatóhelyének felújítása, fejlesztése és kibővítése a célja annak a projektnek, amelyet a Bükki Nemzeti Park vezet, partnerségben a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel.

Az ipolytarnóci lelőhelyen előkerült cápafogak (fotó: Kultúrpont)

Az ipolytarnóci lelőhelyen előkerült cápafogak (fotó: Kultúrpont)

A ROP programon keresztül is támogatott ipolytarnóci ősvilági Pompeji-projekt egy többlépcsős térségi turisztikai beruházás első üteme, amelynek eredményeként egy határokon átnyúló, interregionális természetvédelmi és turisztikai terület jön létre a Palócföld természeti és kulturális örökségének bemutatására.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a helyi önkormányzatokkal és a civil szférával partnerségben a világörökségi cím várományos ipolytarnóci őslelet bemutathatóságát javító, a tömegturizmus igényeit kiszolgáló központ létrehozását tervezi. A projekt során felújítják és kibővítik az eddigi fogadóépületet, amelyben szimulációs termet, kiállító- és konferenciatermet, kerékpár- és babakocsi-tárolót, valamint a látogatók által önállóan kezelhető információs portált alakítanak ki.

Ipolytarnóc község Nógrád megye legészakibb települése, az Ipoly bal partján terül el, határában kezdődik a folyó völgyének magyarországi szakasza, amely itt keresztezi a szlovák-magyar szárazföldi országhatárt. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeji”, nem csoda, hogy Európa Diplomás. A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett. A magyar állam tulajdonában és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő 510 hektáros előfordulás földtani örökségét különleges interpretációban mutatja be látogatóinak, a geoturizmus kedvelt kirándulóhelye.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!