Történelemportál

Megújul hazánk legnagyobb barokk épülete

Rovatok: Műemlék

Lezajlott a közbeszerzési eljárás, megkötötték a kivitelezővel a szerződést, és jövő hét közepén már átadják a munkaterületet a Borsod megyei Edelény L’Huillier-Coburg kastélyának felújításához – számolt be róla Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, a projekt gondozója.

Az edelényi kastély (forrás: panoramio.com)

Az edelényi kastély (forrás: panoramio.com)

A részletek kapcsán kifejtette: a szerdai munkaterület-átadás után először a tereprendezést, majd a téli hónapokban az épületben a belső munkálatokat végzik el. Tavasszal pedig a kastély külső frontjának a felújítása is megkezdődhet. Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hozzájárult ahhoz, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága megvásárolhasson egy edelényi ingatlant, amely feltétlenül szükséges a L’Huillier-Coburg-kastély felújításához.

Mint mondta, ez az ingatlan a település belterületén, a kastély szomszédágában található. “Azért van szükség erre a részre, mert az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk épületéhez tartozó kiegészítő épületeket, például a vizesblokkot is itt alakítják ki. Emellett ide kerül a parkoló is” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a parkolóhelyektől a kastélyt egy gyalogoshídon lehet majd megközelíteni.

Emlékeztetett arra, hogy az edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ elnevezésű, csaknem 2,2 milliárd forintos beruházás több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással valósul meg. A fejlesztés révén megújul és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

Az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését ez év márciusában írták alá a Borsod megyei kisvárosban. A Észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében megvalósuló beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem 50 hektáron. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is.

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei. L’Huillier katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott. Az építkezés befejezését követően a báró elhunyt, a díszítő munkákat már özvegye, Santa Croce Mária Magdolna készíttette. A végleges befejezés évét (1730) a déli homlokzaton elhelyezett emléktábla jelöli. A régebbi épületrészek felhasználásával, barokk stílusban épült kastély tervezőjét Voit Pál stíluskritikai alapon Giovanni Battista Carlone, egri püspöki építész személyében határozta meg.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!