Történelemportál

Diákok vonulnak a Bem-szoborhoz

Rovatok: Háttér

Délután háromkor tüntetést rendeznek a diákok, amelyen a reformokkal próbálkozó Lengyelország iránti szolidaritásukat fejezik ki, és előző este elfogadott követeléseiket is érvényre akarják juttatni. Diákok csoportjai gyülekeznek a Műegyetem előtt, de az ELTE és a Közgazdaságtudományi Egyetem előtt is a megmozdulásra készülődnek.

Tüntetők egy csoportja délután a Bajcsy-Zsilinszky úton (forrás: Történeti Levéltár)

Tüntetők egy csoportja délután a Bajcsy-Zsilinszky úton (forrás: Történeti Levéltár)

Pontosan három órakor a Műegyetem hallgatói a Bem-szobor irányába indulnak. Mindeközben az ELTE és a Közgáz hallgatói a Petőfi-szobornál gyülekeztek, majd — itt először — Sinkovics Imre elszavalja a Nemzeti Dalt. Ezt követően — a Margit-hídon keresztül érkezve — ők is csatlakoznak a Bem-szobornál tüntető, immár 50 ezres tömeghez.

Egyetemisták vonulnak a rakparton a Bem-szoborhoz (forrás: MTI)

Egyetemisták vonulnak a rakparton a Bem-szoborhoz (forrás: MTI)

Három óra és fél négy között a Bem-szobor talapzatán állva Veres Péter, a Magyar Írók Szövetségének elnöke felolvassa a szervezet kiáltványát a tömegnek, a diákok pedig a tizenhat pontot. Ezután Zbigniew Herbert lengyel író is köszöntőt mond, majd Sinkovits Imre ismét elszavalja a Nemzeti Dalt. A diákok megkoszorúzzák a szobrot. Valaki kivágta egy nemzeti színű zászló közepéből a szovjet mintájú címert, a példát hamarosan mindenki követte.

httpv://www.youtube.com/watch?v=lWQ8bp8D6Z0

A tüntetés a beszédek elhangzása után nem oszlik fel, hanem egyesek javaslatára a menet a Margit hídon át a Parlamenthez vonul meghallgatni Nagy Imrét. Egy másik nagyobb csoport a Felvonulási tér felé veszi az irányt a Sztálin-szobor irányába.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!