Történelemportál

Visszaállítják Szekszárdon a trianoni emlékhelyet

Rovatok: Emlékmű

A dél-budai Memento Parkba kerül a szekszárdi tanácsköztársasági emlékmű, és a tervek szerint visszaállítják a város főterén a trianoni emlékhelyet — jelentette be kedden a város polgármestere Szekszárdon sajtótájékoztatón.

Lakossági kezdeményezésre megvizsgálták a szekszárdi emlékhelyek történelmi aktualitását, és ennek nyomán a Szent István téren, a Wosinsky Mór Múzeum előtt álló 1919-es emlékművet „megfelelő történelmi empátiával” megszüntetik — mondta el Horváth István. Makrisz Agamemnon szobrászművész 1959-ben felállított — a polgármester szerint mára veszélyes állapotúvá vált — alkotását a kommunista diktatúra gigantikus emlékeinek dél-budai parkjába szállítják — közölte.

Szekszárd, Garay tér (illusztráció)

Szekszárd, Garay tér (illusztráció)

Horváth István egy további tervről is beszámolt: 2010 márciusára közadakozásból, ugyancsak a Szent István téren 1848-as emlékművet állítanak fel, a Béla király téren pedig visszaállítják az egykori trianoni országzászló emlékhelyét. A trianoni békediktátumra emlékező, félárbocra engedett országzászlónak 1938-ban Konrád Sándor szekszárdi alkotó készített emlékművet, majd 1948-ban a szabadságharc centenáriumán ugyancsak ő alakította át 1848-as emlékhellyé.

Szekszárd polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: Trianon és az 1848-as szabadságharc megérdemli, hogy két külön helyen tudjanak róluk a szekszárdiak megemlékezni. Hozzátette: a cél az, hogy a trianoni megemlékezés jövőre városi ünneppé váljon.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!