Történelemportál

Uniós támogatásból újítják fel a nagyváradi várat

Rovatok: Műemlék

Júniusban írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében Európai Uniós támogatásból újítják fel a nagyváradi várat. Az okiratot Ilie Bolojan polgármester mellett a Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium, valamint a az Észak-nyugati Fejlesztési Ügynökség képviselői látták el kézjegyükkel. Első lépésként a helyi önkormányzat elkészítette a közbeszerzési eljáráshoz szükséges dokumentációt, a következő lépés, hogy kiírják a vár épületegyüttesének felújítására vonatkozó tendert. A nagyváradi vár felújításához szükséges összeg meghaladja a 8,5 millió eurót, ebből 6,7 millió eurót a 2007-2013-as regionális fejlesztési programból finanszíroznak majd, a fennmaradó összeget pedig a nagyváradi önkormányzat állja. Az elöljáróság azt szeretné, ha a felújítást követően a nagyváradi vár bekerülne az európai turisztikai körforgásba, s nemcsak a város, hanem Bihar megye egyik fő látványossága lenne.

a nagyváradi vár

a nagyváradi vár

A város legjelentősebb műemlékére ráfér a felújítás, számos épület már az összeomlás szélén áll. Az elfogadott terv szerint elsőként a vársánc nyerhet új arculatot, itt parkot alakítanak ki. A fejedelmi palotában kapna helyet a vár könyvtára, továbbá kiállítótermeket, kávézót is berendeznének az épületben. Az egykori pékség adna otthont a kenyérmúzeumnak, a volt kaszárnyaépületekben pedig középkori foglalkozásokat felelevenítő műhelyeket és kiállítótermeket létesítenének.

Májustól mintegy 100 fiatal önkéntes végez régészeti feltárásokat a Csonka bástyán. Az év elején felmerült ötletként, hogy a vár rehabilitációjának keretében feltárják a belső udvar aszfaltja alatt lévő 11. század végi alapítású székesegyházat, azonban az azóta elindított beruházás miatt a magyar történelem szempontjából felbecsülhetetlen értékű templom napvilágra hozatala csúszik. A Nagyboldogasszonynak szentelt székesegyházat Szent László király alapította, akit később itt temettek el, itt nyugszik II. András, IV. László és Luxemburgi Zsigmond is.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!