Történelemportál

Tovább dúl a kolozsvári Mátyás-szobor felújítása körüli vita

Rovatok: Műemlék

Tovább folyik az állóháború a kolozsvári Mátyás-szobor restaurálása ügyében a felújítási tervet kidolgozó szakértői csoport és a kivitelezők között. Miközben a Part of Art Alapítvány és az Utilitas Kft. vezetői technológiai koncepció híján nem hajlandók beleegyezni a munkálatok megkezdésébe, a közbeszerzési eljárás nyomán győztesnek kihirdetett nagyszebeni Concefa Kft. állítja: rendelkezik a stratégiával.

A kolozsvári Mátyás-szobor a felújítás megkezdése előtt

A kolozsvári Mátyás-szobor a felújítás megkezdése előtt

Megbeszélést folytattak tegnap a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálási tervét kidolgozó szakemberek a műemlék felújításával megbízott cég képviselőivel. A találkozó apropóját az adta, hogy a kivitelező és a műemlék tulajdonosa a napokban átiratban tájékoztatta a felújítási koncepciót kidolgozó Part of Art Alapítványt és az Utilitas Kft.-t, hogy hamarosan megkezdődnek a kőtalapzat helyreállítási munkálatai.

A tervezők azonban úgy vélik: szó sem lehet ezeknek a munkálatoknak az elkezdéséről addig, amíg meg nem történt a szoborcsoport biztonságba helyezése, illetve amíg a restaurálásra vállalkozó nagyszebeni Concefa Kft. — amely július végén írta alá a restaurálási szerződést az önkormányzattal — fel nem mutatja a kivitelezésről szóló technológiai koncepciót. Szabó Bálint építőmérnök, az Utilitas vezetője lapunknak elmondta, a tegnapi megbeszélésen a Concefa az általuk igényelt koncepció mindössze öt százalékát bocsátotta rendelkezésükre, szerinte azonban már ez is kézzelfogható eredmény.

A Concefa időközben tárgyalásokat folytat Kolozsi Tibor szobrászművésszel, a Part of Art Alapítvány vezetőjével annak érdekében, hogy ő végezze el a bronzrestaurálási munkálatokat. Szabó Bálint kérdésünkre leszögezte: csak abban az esetben járulnak hozzá a tulajdonképpeni restaurálás megkezdéséhez, ha a Concefa a tartószerkezethez és a kőrestauráláshoz hasonlóan a bronzmunkálatok esetében is szakavatott kezekre hajlandó bízni a felújítást.

Márpedig a restaurálási tervet kidolgozó szakemberek álláspontja az, hogy a bronzmunkával megbízott Ioan Cândea szebeni szobrász hozzáértése megkérdőjelezhető, mivel — mint arról a Krónika korábban már beszámolt — nem rendelkezik a művelődésügyi minisztérium restaurátori minősítésével.

Ezzel szemben Benedek Zakariás, a Concefa műszaki igazgatója azt állítja: a cég már egy hónappal ezelőtt előterjesztette restaurálási koncepcióját. Benedek kérdésünkre megerősítette, hogy tárgyalást folytatnak Kolozsival, nyilatkozata szerint azonban a szobrászművész olyan feltételeket támaszt, amelyet a Concefa nem akar teljesíteni.

Miközben a szebeni cég vezetői ma ismét egyeztetni fognak Szabó Bálinttal és Kolozsi Tiborral, lapunk úgy tudja: a Part of Art és az Utilitas nem lát biztosítékot a restaurálás szakavatott elvégzésére a Concefa jelenlegi bronzszobrászai által. Mezős Tamás, a budapesti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke különben a napokban az Új Magyar Szó napilapnak úgy nyilatkozott: társfinanszírozóként a magyar állam is aggódik amiatt, hogy a Mátyás-szobor restaurálása avatatlan kezekbe került, ezért bele szeretne szólni a felújítási munkálatokba.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!