Történelemportál

Ásatások a bizerei kolostorromnál

Rovatok: Régészet

Idén is egy teljes hónapon át végeztek ásatásokat az Aradtól 15 kilométerre lévő Szépfalu határában, a 12. századi bencés apátság maradványainál. Múlt hétvégén a nagyközönség is megtekinthette az archeológiai és művészettörténeti szempontból egyaránt jelentős leleteket.

mozaikrészlet a bizerei kolostorromnál

mozaikrészlet a bizerei kolostorromnál

A kilencedik éve tartó feltárások során több mint húsz sáncot és régészeti cellát nyitottak meg, és archeológiai, valamint művészettörténeti szempontból egyedülálló leletek is a felszínre kerültek. 2003-ban az egykori templom kőpadlójának két mozaikrészletét találták meg, tavaly pedig egy 12 méter hosszú bárka lenyomatát, amelyek nemzetközi visszhangot kiváltó felfedezések. Ebben az évben egy közel húsz méter hosszú téglafal alapjaira bukkantak, amiről feltételezik, hogy faszerkezetű építmény állott rajta, és a zarándokok szálláshelye lehetett. „Az egész építmény rendkívül bonyolult, de kétségtelen, hogy korának építészeti remekműve volt” — mondta a helyszínen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Adrian Andrei Rusu kutató, az ásatások vezetője. „Sok mindent találtunk, de még nagyon sok mesélnivalója van itt a földnek.”

Érdekesség, hogy az apátság egy szigeten állott — a még szabályozatlan medrű Maros ölelte körül –, s a kikötő és a szárazdokk maradványait is megtalálták. A bencés apátság szerzeteseinek só vámszedési joga volt, ez jelentős gazdasági alapot biztosított számukra. A négy évszázadon át működött kolostor történetének tanulmányozását és megismerését segíti az eddig feltárt több mint kétszáz sírhely is.

A már említett mozaikrészletekhez hasonló leletek ezer kilométeres körzetben nincsenek — jelentette ki Derzsi Csongor régész, aki visszatérő kutató Szépfaluban. A tekintetben is ritkaságnak számító lelőhely Kelet-Közép-Európában, hogy háborítatlan, mezőgazdasági munka nem folyt rajta, és — miután tavaly rezervátummá nyilvánították — más célra nem is használható a bekerített terület. A hat évvel ezelőtt megtalált mozaikokat két temesvári restaurátor, Ion Oprescu és Răzvan Găvan konzerválta. A leleteket néhány napon belül visszatakarják földdel, és már csak akkor tárják fel újra, amikor klimatizált múzeum épül föléjük. A cél az, hogy régészeti parkot és múzeumot létesítsenek, hogy a nagyközönség is megtekinthesse a romokat.

Az augusztusi feltárások az Arad Megyei Múzeum, a Kolozsvári Régészeti és Művészettörténeti Intézet, a Temesvári Bánság Múzeuma és a Gyulafehérvári Egyetem közreműködésében folytak, az egyetemi professzorok mellett temesvári, kolozsvári és szegedi régész hallgatók vettek részt a munkában. Az idei ásatáson előkerült leletekből — köztük arannyal futtatott réz feszületből, késmarkolatokból, gyűrűkből, zsindelyszegekből, használati tárgyakból — alkalmi kiállítást nyitnak; a múzeum, a megyei tanács és a szépfalui önkormányzat szeptember 5-én és 6-án a tavalyihoz hasonló népünnepélyt szervez, amelynek keretében megtekinthetők az ásatások, miközben koncertek, íjászat és lovaglás is várja a látogatókat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!