Történelemportál

Millenniumi ünnepségsorozat Visegrádon

Rovatok: Hagyomány

Ezer éve alapították Visegrádot. A millennium alkalmából tíznapos fesztivál kezdődik szerdán a városban. A Dunakanyar Régió települései, Visegrád testvérvárosai, valamint a Visegrádi Négyek tagországai közös kulturális programmal tisztelegnek az évforduló előtt — mondta a Független Hírügynökségnek Dobri Imre, a város alpolgármestere.

Visegrádi fellegvár

A Visegrádi Millenniumi Fesztivál valamennyi programja a múlt és jelen együttes jelenlétét, a kulturális sokszínűséget, valamint a határon átívelő kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza — mondta el Dobri Imre. Visegrád alpolgármestere hozzátette, hogy augusztus 19-e és 29-e között több mint 25 koncert és csaknem ezer fellépő várja a látogatókat.

Dobri Imre a programok közül kiemelte a Testvérvárosok napjait: augusztus 21-e és 23-a között tartják. A három nap alatt a bajorországi Obergünzburg, az olaszországi Lanciano és az erdélyi Parajd mutatkozik be kulturális és gasztronómiai programokkal.

Augusztus 24-e és 26-a között lesz a Dunakanyari települések napjai elnevezésű programsorozat. Egyebek mellett koncertekkel, kiállításokkal és kézműves-foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket.

A Visegrádi Négyek napjain Csehország, Szlovákia és Lengyelország turisztikai és kulturális értékeit mutatják majd be — mondta Dobri Imre alpolgármester.

A millenniumi programsorozat fő része az augusztus 29-i ünnepség. Délelőtt 11 órakor Erdő Péter esztergomi érsek, bíboros-prímás mutat be szabadtéri szentmisét a városközpontban. Délután négy órakor kezdődik a városi ünnepség a Visegráddal együtt ezer éves évfordulóját ünneplő négy megye, Fejér, Veszprém, Zala és Visegrád megye jogutóda, Pest megye művészcsoportjai lépnek majd fel. Ekkor avatják fel Visegrád Millenniumi emlékművét, Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész Életfa című szobrát a Duna-parton.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!