Történelemportál

IV. Béla domborművével bővült a székesfehérvári királygaléria

Rovatok: Emlékmű

A második honalapító, IV. Béla domborművével egészült ki a Székesfehérváron eltemetett királyok galériája; Kodolányi László ötvös-iparművész alkotását hétfőn avatják fel.

kiralygaleria

A Nemzeti Emlékhely kőtárának falán elhelyezett, 80×80 centiméter nagyságú, vörösréz dombormű a Magyar Állatorvosi Kar — 115 állatorvos és 8, az állatgyógyászathoz kötődő intézmény, szervezet — adományaiból készült el.

IV. Béla domborműve már a hetedik abban a galériában, amelybe a Szent István által alapított székesfehérvári középkori királyi bazilikában eltemetett 15 koronás uralkodónk legkorábbi ismert ábrázolásait megjelenítő — adományozók felajánlásaiból készült — alkotások kerülnek be.

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága az 1990-es évek közepén határozta el a királygaléria létrehozását, s kérte a megvalósításhoz a támogatást. Elsőként Szent Istvánnak — a Képes Krónika ábrázolása alapján ugyancsak Kodolányi László által készített — domborműve került fel a Nemzeti Emlékhely falára, majd azt Szent Imre, Könyves Kálmán, III. Béla, Hunyadi Mátyás és Károly Róbert emlékjele követte. A középkori királyi bazilikában eltemetett további nyolc uralkodó domborművének megvalósítására várják a felajánlásokat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!