Történelemportál

Báthori-tallérral bővült a kisszekeresi éremkincs

Rovatok: Régészet

Az utóbbi ötven év legnagyobb régészeti lelete került felszínre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisszekeresen a három évig tartó régészeti munka eredményeként. A 16. századból származó ezüsttallérral kibővült, közel 4200 darabos éremkincset várhatóan december végén állítják ki Nyíregyházán.

ermek

A ritka, rendkívül jó állapotban lévő ezüsttallért és az éremgyűjtemény kisebb részét Ulrich Attila, a nyíregyházi Jósa András Múzeum történésze, a régészeti feltárást végző csoport vezetője mutatta be sajtótájékoztató keretében csütörtökön a szabolcsi megyeszékhelyen.

A történész elmondta, hogy a lelet első tizenegy darabja még 2005-ben került elő a Szabolcs megyei Kisszekeres egyik magántelkének földjéből. A több mint három évig tartó kutatás eredményeképpen egy, a földbe hatvan centiméter mélyen elásott cserépedény maradványaiban és annak környékén több ezer, a 16. századból származó pénzérmére bukkantak a régészek. A gyűjtemény ékkövének számító, 85 százalékos tisztaságú, 1595-ben készített, Báthori Zsigmond korabeli ezüsttallért maga a telek idős tulajdonosa, Váradi László találta meg.

Ulrich Attila vélekedése szerint az éremkincset egy katonai portya elől rejtette el a tulajdonosa, akit később megölhettek vagy rabszolgának adtak el az ország keleti részébe betörő tatár csapatok. A felszínre került lelet értékét jelzi, hogy abban az időben tíz szarvasmarhát vagy egy kisebb házat vehetett volna rajta a kincs gazdája; mai szemmel értéke viszont felbecsülhetetlen.

A kincs tudományos jelentősége abban rejlik, hogy korabeli, forgalomban lévő pénzekből — dénárokból és garasokból — áll, gyakorlatilag ezzel fizettek akkor az emberek – mondta el Ulrich Attila, aki az utóbbi ötven év legnagyobb régészeti leletének nevezte a kisszekeresi éremkincsgyűjteményt. Az ezüsttallért — amely kalandos úton, Kanadából tért vissza Magyarországra — a megyei önkormányzat segítségével vásárolta meg a múzeum a megtalálótól. A pénzérmét a tisztítási munkálatok után a gyűjtemény többi részével együtt december végén állítják ki a Jósa András Múzeumban.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!