Történelemportál

Cikkek a Visszapillantó rovatban

honvéd bakák (illusztráció, Fortepan

Száz évvel ezelőtti bejegyzés Farkas János honvéd tizedes naplójából.

A Szent Jobbot ünnepélyes körmenetben viszik a székesegyházba

„Az aranyvonatjárás nem parádé, és a nagyváradi Szent László-napok nem külső ünnepségek, hanem hatalmas figyelmeztetők arra, hogy a közel ezer esztendős magyar kereszténységnek örökös küzdelmet kell folytatnia létéért.” (Képes Vasárnap, 1942. május 5.)

nevezetes horvátok

Ismerje meg a horvát történelem, kultúra és tudomány kiválóságait!

Nagy Magyarország 2013/2. szám

E csokorba szedett néhány jelentősebb esemény bepillantást enged a horvát történelem utóbbi 1100 évébe. (A Nagy Magyarország történelmi magazin hamarosan jelentkező nyári száma a horvátok történetével és a nyolc évszázados horvát–magyar együttéléssel foglalkozik.)

Alexandru Vaida-Voevod

A Romániát képviselő egyik delegátus, Alexandru Vaida-Voevod emlékiratai azért fontosak, mert eligazítják a párizsi konferencia zűrzavarában tájékozódni vágyót. Kevés szó esett a magyar békeszerződés aláírásáról a konferencián, amelyen Magyarország még csak nem is képviseltethette magát.

önarckép, Körtesy Károly, 60-as évek ()

Körtesy Károly fotóművész nemcsak a harmincas-negyvenes évek szovátai fürdővendégeit szolgálta ki felvételeivel, történelmet írt az utókornak: képeslapokon, fotográfiákon megelevenedő történelmet, melyet más forrásokból lehetetlenség lenne feltárni.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!