Történelemportál

Cikkek a Recenzió rovatban

Gulyás László: Küzdelem a Kárpát-medencéért

Gulyás László kitűnő monográfiája alapmű a témakörrel foglalkozó historikusok és a történeti földrajz művelői számára. A hagyományos történetírástól eltérően mutatja be, hogy a magyarsággal együtt élő etnikumok milyen territoriális igényekkel léptek fel a magyar állammal szemben az 1690–1914 közötti időszakban.

Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

A világháború után „vörössé” vált országokban immár legálisan tevékenykedő kommunista pártok Moszkva támogatásával megkezdték a véres társadalom-átalakítást, a diktatúra kiépítését. Ebben főszerep jutott az erőszakszervezeteknek, a politikai rendőrségeknek. (Fazakas László írása Müller Rolf könyvéről)

Hunyadi Mátyás – Meggyilkolták a királyt

Garamvölgyi László legutóbbi könyvében sajnálatosan visszaél az olvasó türelmével. Súlyos ismeretbeli hiányosságok, megkérdőjelezhető források, irritáló, modoros fogalmazás, logikátlan következtetések, erőltetett érvelések.

Budapest a diktatúrák árnyékában

Átolvasva Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvét, általánosságban azt állapíthatjuk meg, hogy a túlságosan tágra definiált időszak és a szöveg kis terjedelme miatt csak távirati stílusban sikerült írni a legtöbb témáról, ezzel nagyon sok értékes információt kihagyva, továbbá a leírtak is sok esetben hagynak kívánnivalót maguk után.

Budapest román megszállása

A magyar történelem egyik keveset tárgyalt, de annál tragikusabb korszakával, hazánk román megszállásával foglalkozik a Nagy Magyarország című történelmi magazin legfrissebb kiadása. Tematikus szám, amely nemcsak igen sokoldalúan, de rendkívül mélyenszántón igyekszik bemutatni a megszállás időszakát, gazdag illusztrációs anyaggal kiegészítve.

Vásárolja meg a könyvet most akár 30% kedvezménnyel!

Az imponálóan gazdag irodalomjegyzék értékes kiadvánnyá teszi Szentesi Zöldi László könyvét nemcsak a történelem iránt érdeklődő olvasók, hanem az óráikra készülő történelemtanárok számára is. (Galambos István recenziója)

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!