Történelemportál

Cikkek az Őstörténet rovatban

Bíró András Zsolt

A rendszerváltás után huszonöt évvel már jogos társadalmi igénnyé vált a magyar eredetkérdéssel kapcsolatban a modern tudományosságnak is megfelelő, a természettudományok egzakt és számos új eredményével is összhangba hozható, korszerű, magyar őstörténeti modell összeállítása a valós őstörténeti kutatások alapján.

az Arany Hercegnő (fotó: Krim Altinbekov)

Az utóbbi évek egyik legkáprázatosabb régészeti leletét mutatták be nemrég nyugat-kazakisztáni régészek.

Új tudományos eredmények tükrében értékelik a székelység múltját a II. Székely eredetkutató táborban és szakmai fórumon Erdővidéken.

Bíró Ádám, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos munkatársa és Bencsik Péter íjkészítő egy honfoglalás kori magyar íj tudományos rekonstrukciójáról számoltak be az MTA kétnapos őstörténeti konferenciáján. Előadásuk rövid kivonata.

a honfoglaló magyarok

Világszinten is egyedülálló felfedezéssel rukkoltak elő magyar régészek. Bíró Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia szakembere és Bencsik Péter íjkészítő megalkotta azt az íjat, amilyennel honfoglaló őseink térdre kényszerítették a világot.

Őstörténeti konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja szerdától Budapesten. A konferencia szekciói magukban foglalják többek között a régészeti, embertani, genetikai, nyelvtörténeti és a hazai hagyományőrzés legfontosabb kérdéseit.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!