Történelemportál

Cikkek a Kitalált történelem rovatban

Krausz Tamás

Ártatlan civileket gyilkolni mentek a Szovjetunióba a második világháború idején a németek mellett a magyarok is – így foglalható össze röviden az üzenete egy nemrég megjelent kiadványnak. A szelektált forrásokat felvonultató könyv kiadását a magyar állam is pénzelte, főszerkesztője Krausz Tamás.

Lucian Boia (fotó: adevarul.ro)

A hazugságokkal vagy féligazságokkal manipuláló román történetírás nem újdonság számunkra, egy jeles román történész, Lucian Boia azonban igencsak kikezdte műveiben az évszázados történelemhamisító praktikákat. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, Lupescu Radu szerint a lényegi változásra várni kell még.

Slovakia Military Chronicle

A hasonló recenziók általában felteszik a kérdést: kinek ajánlott a mű elolvasása? Én elsősorban a magyarországi kulturális területen dolgozó döntéshozók figyelmébe ajánlom a Slovakia Military Chronicle című könyvet. (Kiss Balázs recenziója a Hadtörténeti Közleményekből)

Romulus és Remus szobrok Románia-szerte (fotó: Devecsery László, szombathely.hu)

A jelenkori román történetírás kritikusan viszonyul ugyan a kommunista időszakhoz, de a fanatikus etnocentrizmusból két évtized után sem enged – véli Gabriel Catalan román történész a Népszabadságnak adott interjúban.

Kassa főtere, 1940-es évek eleje

A konferencián a szlovák történész megjegyezte: „tetszenének legalább 20 százalékot alkotni, akkor nem volna akadálya a magyar nyelv használatának”. A szlovák állam persze sokat tett a jelenlegi 3,8 százalékért, Kassa magyartalanítása évtizedek óta tart, és jelenleg is folyik. (Máté László írása)

Kolozsvár szociáldemokrata alpolgármestere visszatetetné é a Funar által kihelyeztetett, súlyos történelemhamisítást hordozó, soviniszta feliratot.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!