Történelemportál

Cikkek a Jegyzet rovatban

világháborús propaganda

Mit üzennek az első világháború keresztjei? Üdvözlet az unokáknak és dédunokáknak? Harold Nicolson azt jegyezte be naplójába a háborút befejező békekonferencia során, hogy „belefáradtam a békébe, kimerült vagyok, az ilyenféle békeszerzés mélyen lever, hiszen ez nem egyéb, mint választási csalás”. S most, a Nagy Háború kitörésének centenáriumán a visszaemlékezések mintha inkább ennek a Nicolson leírta választási csalásnak az igazolására, mintsem tárgyilagosságra utalnának.

a szimpózium plakátja

A román történészek a tökélyig fejlesztették azt a módszert, amellyel fából vaskarikát, azaz a magyar történelemből román történelmet tudnak fabrikálni. Ha van még valaki, aki kételkedik ebben, az elmulasztott ellátogatni a Nagyvárad kilencszáz éves múltja apropóján szervezett kétnapos történelemtudományi szimpóziumra. (Pap István kommentárja)

A tudományos munka látszatát keltő, de inkább az 50-es évek hangvételének megidézésében jeleskedő írás látott napvilágot az Ablonczy fivérek „konzervatív” lapjában. Vigh Péter amatőr próbálkozása a visszájára sült el.

Nem elég, ha állandóan fájdalommal, könnyek között, lehajtott fejjel és sóhajtozva emlegetjük, mi történt 93 évvel ezelőtt, ha arról egy gondolatunk sincs, hogy ma mit kellene tennünk. (Szentesi Zöldi László jegyzete)

Budapest a diktatúrák árnyékában

Átolvasva Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvét, általánosságban azt állapíthatjuk meg, hogy a túlságosan tágra definiált időszak és a szöveg kis terjedelme miatt csak távirati stílusban sikerült írni a legtöbb témáról, ezzel nagyon sok értékes információt kihagyva, továbbá a leírtak is sok esetben hagynak kívánnivalót maguk után.

Negru Vodă (freskó a Curtea de Argeș-i ortodox kolostorban)

Az idős román történész, Neaugu Djuvara állítása, hogy Havasalföldön a Basarab-dinasztia (Basarabot Negru Vodának, Fekete Vajdának nevezte el a nép) kun származású, s a korabeli uralkodóréteg is többségében azt volt, valóban olyan vihart aratott, mint amilyet Kocsis István történész-író jó húsz éve megjósolt. (Tamáska Péter írása a Magyar Hírlapban)

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!