Történelemportál

Cikkek a trianon aktában

Szidiropulosz Archimédesz, a Trianoni Szemle főszerkesztője

A Trianoni Szemle szellemisége és irányultsága a fontos, amelyet mi bátran vállalunk, akár támogatják azt, akár nem – nyilatkozta a Történelemportálnak Szidiropulosz Archimédesz. A lap főszerkesztőjétől megtudhatjuk azt is, lát-e esélyt arra, hogy a kezdeményezésüket siker koronázza.

Nem elég, ha állandóan fájdalommal, könnyek között, lehajtott fejjel és sóhajtozva emlegetjük, mi történt 93 évvel ezelőtt, ha arról egy gondolatunk sincs, hogy ma mit kellene tennünk. (Szentesi Zöldi László jegyzete)

Alexandru Vaida-Voevod

A Romániát képviselő egyik delegátus, Alexandru Vaida-Voevod emlékiratai azért fontosak, mert eligazítják a párizsi konferencia zűrzavarában tájékozódni vágyót. Kevés szó esett a magyar békeszerződés aláírásáról a konferencián, amelyen Magyarország még csak nem is képviseltethette magát.

a nyitrai vártemplom

A cseh megszállók egyik elsőrendű feladatuknak a magyar nemzetiségű egyházfők eltávolítását tekintették, Fischer-Colbrie Ágost kassai püspök kivételével valamennyi püspök lemondását kívánták.

a Teleki-féle színezés (© Mihályi Balázs)

Gróf Teleki Pál híres Vörös térképe nem tudta ugyan megváltoztatni a határokat a párizsi konferencián, de a készítéséhez alkalmazott módszer számára nemzetközi elismerést hozott.

Sorstöredékek Trianon után

A Bánffy György Kulturális Szalon és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében felolvasóestet tartanak szombaton a Polgárok Házában a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Kubik Anna és Blaskó Péter Kossuth-díjas színművészek adják elő magyar írók borongós vallomásait 18 órától.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!