Történelemportál

Cikkek a tisza istván aktában

Raffay Ernő (fotó: Csalavári László, Nagy Magyarország)

Milyen előzményei voltak az első világháborúnak? Mikorra várták a kitörését a szemben álló felek? Kinek volt elsődleges érdeke a háború? Elkerülhető lett volna-e a világháború? Raffay Ernő történészt kérdeztük az első világháború 99 évvel ezelőtti kirobbanásával kapcsolatban.

Felborított villamos. Barikád a pesti utcán 1912. május 23-án

1912. május 22-én a képviselőház elnökévé választották gróf Tisza István volt (és leendő) miniszterelnököt, aki a parlament működését megbénító obstrukció kíméletlen letörését ígérte. Erre válaszul a radikális baloldal általános politikai sztrájkot és tömegtüntetést hirdetett, ami véres utcai harcokba torkollott.

Pogány (Schwartz) József

A Pogány-féle „elégedetlen filiszter” ugyanis nem felejt. És ha magánál nagyobb, különb embert lát, akkor a zsigeri ösztön gyilkolási vágyként törhet ki belőle. (Szentesi Zöldi László jegyzete a Magyar Hírlapban)

A beszélgetők: Faggyas Sándor, Maruzsa Zoltán és Tőkéczki László (fotó: Burger Zsolt, MH)

A százötven éve született magyar államférfi ma záruló emlékéve új szobrának budapesti felavatásával ért volna véget. A szobor elkészült, az avatás későbbre maradt. Miért? Faggyas Sándor beszélget Maruzsa Zoltánnal és Tőkéczki Lászlóval.

gróf Tisza István szobra, Harmath István alkotása (MTI)

A Tisza István-emlékév lezárásaként hétfőn Budapesten bemutatták a néhai miniszterelnök szobrát a közönségnek.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorút helyezett el Tisza István és Návay Lajos emléktáblájánál (MTI)

93 évvel ezelőtt, 1918. október 31-én gyilkolta meg Tisza István kormányfőt és házelnököt egy későbbi népbiztos vezette különítmény.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!